2020. szeptember 25., péntek

Hiteles tájékoztatás, közösségformáló vélemények

Marosvásárhely

Korszerűsödő egyetemi oktatás

Hétfőn délelőtt a Marosvásárhelyi Orvostudományi, Gyógyszerészeti és Technológiai Tudományegyetem Iorga utcabeli épületében (a volt Petru Maior egyetemen) az Azomureş és a Bosch cégek támogatásával egy laboratóriumot és egy felújított előadótermet avattak. Az eseményen többek között jelen volt Mihai Aniţei, az Azomureş vezérigazgatója és Dirk Arnold, a Bosch cég medgyesi gyárának műszaki igazgatója. 

Az esemény az egyetem dísztermében kezdődött, miután a vendégeket és az egyetemistákat Daniel Ştefan, az oktatási intézmény és az üzleti szféra közti kapcsolatot tartó megbízott köszöntötte, majd átadta a szót dr. Leonard Azamfirei professzornak. A rektor megköszönte a két cégnek a támogatást. Hangsúlyozta: a beruházással tulajdonképpen az egyetemi oktatás egyik hiányosságát pótolják. Közismerten kevesebb hangsúlyt fektetnek a gyakorlatra, ezért van szükség korszerűen felszerelt laboratóriumokra. A diákokat úgy kell felkészíteniük a tanároknak, hogy a későbbi munkahelyeiken helytálljanak, és erre is jó alkalom az, ha ilyen laboratóriumokban mélyítik el tudásukat. Azért is hasznos a kapcsolat az egyetem és a cégek között, mert potenciális munkaerőt képeznek számukra. Az Azomureş és a Bosch cég együttműködése az egyetemmel példaértékű, ezért további közös projekteken is gondolkodnak – hangsúlyozta a rektor. 

Leonard Azamfirei  és Mihai Aniţei

Fotó: Vajda György


Dirk Arnold angolul szólt a résztvevőkhöz. Elmondta, 2015-től van kapcsolatuk a Petru Maior Egyetemmel, akkor néhány diák a medgyesi egységükben gyakorlatozott, 2016 óta ez rendszeressé vált, majd 2018-tól a gyár szakemberei, így ő is előadásokat tartottak Marosvásárhelyen. A laboratórium felszerelése jele a kölcsönös bizalomnak. A következő lépés jövőben lesz, amikor létrehozzák a Bosch-akadémiát, aminek keretében a cég hét oktatója rendszeresen előadásokat tart a gyármenedzsmenttől a különböző gyártásbeli szakterületekig, így az oktatási intézmény és a cég közötti kapcsolat jelentős mérföldkövének nevezte az eseményt. 

Mihai Aniţei, az Azomureş vezérigazgatója kifejtette, az Azomureş által berendezett többhasznú termet a diákoknak szánják. Ebben a teremben tanulhatnak az automatizálás, az elektronika és más műszaki szakon levő diákok. Az a tervük, hogy az elkövetkezendő időszakban olyan szemléltető eszközöket is készítsenek és adományozzanak az egyetemnek, amelyek segítségével a diákok megismerhetik, megtanulhatják a műtrágya-előállítás különböző folyamatait. Természetesen az a cél, hogy Marosvásárhelyen jól képzett szakembereket alkalmazzanak a cégnél. Nagyon fontos, hogy a diákok szeressék a szakmát, amit tanulnak, a legjobbat adják önmagukból, álljanak hozzá komolyan, szenvedéllyel és az egyetemi tanulmányaik befejezése után maradjanak az országban, ha lehet, Marosvásárhelyen. Az jó jel, hogy van, amikor a munkaerőpiacon egy kiváló diákért öt cég is „harcol”, ezért azonban neki is tenni kell. Ehhez teremtettek feltételt a két felújított teremmel – hangsúlyozta a vezérigazgató. 

Szalagátvágás a Bosch-terem bejáratánál


Végül Mircea Dulău professzor, a Mérnöki és Informatikatudományi Kar dékánja foglalta össze, hogy a mai esemény hol is helyezkedik el az egyetem és a cégek közötti kapcsolat történetében. A professzor elmondta, hogy az első lépés az volt, amikor lehetőséget teremtettek a diákoknak a cégeknél való gyakorlatozásra, a második, amikor a cégek képviselői tartottak szemináriumokat az egyetemen. A harmadik jelentős lépés, amikor az egyetemen állásbörzét szerveztek. Tavaly 28 cég képviseltette magát, és valóban nagy volt a kereslet a jól képzett felsőfokú munkaerő iránt. A negyedik fázis a két laboratórium felavatása. Utána azt tervezik, hogy állandósuljon a cégek jelenléte az oktatási intézményben. Ez lesz majd a Bosch-akadémia. Egyelőre ezek a kurzusok opcionálisak lesznek, de ha beválik a módszer, akkor megpróbálják belefoglalni az oktatási ajánlatba, a tantervbe, és így lezárul egy olyan folyamat, amelynek célja a műszaki oktatás folyamatos fejlesztése. Ehhez kellenek a megbízható partnerek, az érdeklődő diákok és azok a cégek, amelyek felszippantják a munkaerőt. 

Leonard Azamfirei  és Mihai Aniţei a Bosch-teremben


A felszólalásokat követően Leonard Azamfirei mindkét cégvezetőnek elismerő, köszönő oklevelet adott át, majd felavatták a két laboratóriumot. 

A Bosch cég laboratóriumában digitális mérőműszereket, laptopokat szerelt fel, és egy 3D-s nyomtatót, amely leginkább lekötötte az érdeklődő diákok figyelmét. A műszereket és a nyomtatót a cég szakértői mutatták be. 

Az Azomureş-teremben egyelőre csak a székeket, az asztalokat és egy táblát állítottak fel. A bútorzat is elkészült, és amint ígérték, hamarosan megérkeznek a szemléltető eszközök. Mihai Aniţei a teremben elmondta, hogy nem csak azok számára biztosították a korszerű oktatási teret, akik a vegyiparban szeretnének dolgozni, hanem olyan műszaki, számítástechnika terén tanuló diákoknak is, akik szintén potenciális alkalmazottaik lehetnek. 

A laboratóriumokat az ünnepség után birtokba vették a diákok. 

Az Azomureş-tanterem