2021. október 16., szombat

Hiteles tájékoztatás, közösségformáló vélemények

Marosvásárhely

Alternatív megoldások

Az iskolák közelében reggelente kialakult forgalmi dugók felszámolását célzó megoldásokat keresnek azzal a felméréssel, amit a Marosszéki Közösségi Alapítvány a Marosvásárhelyi Polgármesteri Hivatallal közösen kezdeményezett. A június 30-ig kitölthető kérdőíveken arra keresnek választ, hogy jelenleg miként jutnak el reggelente az iskolások az oktatási intézményekbe, és milyen alternatív megoldásokat fogadnának el a szülők ezzel kapcsolatban. 

A környékünkön számos követendő példa van, Kolozsváron iskolabuszok viszik a gyerekeket a tanintézetekbe, Sepsiszentgyörgyön pedig egyre népszerűbb a „Lábbusz” program, azaz szervezetten, felnőtt önkéntesek kíséretében sétálnak el reggelente az elemi osztályosok az iskolába.

A kérdőív célja átfogó képet nyerni a marosvásárhelyi diákok közlekedési szokásairól, hogy olyan megoldásokat lehessen kidolgozni, amelyek által csökkenthető a reggeli autóforgalom a városban. Június 30-ig tölthetik ki a szülők a kérdőívet, amelyet a Marosszéki Közösségi Alapítvány állított össze, és továbbított a város iskoláiba, hogy a tanítónők, osztályfőnökök segítségével eljusson a szülőkhöz. A kérdőív összeállítói egyebek mellett arra kíváncsiak, hogy mivel mennek reggelente a gyermekek az iskolába, illetve mely lakónegyedből vagy peremtelepülésről kell eljutniuk oda. Amennyiben az iskola, ahová a gyerek jár, része lenne az iskolabusz-hálózatnak, igénybe vennék-e ezt a lehetőséget. Továbbá arra is rákérdeznek, hogy a szülők hasznosnak tartanák-e, hogy hétköznaponként 7.40–8.10 óra között korlátozzák a gépkocsiforgalmat azokban az utcákban, ahol a tanintézetek találhatók. A szülők ugyanakkor véleményt mondhatnak arról is, hogy jó ötletnek tartják-e, hogy az iskolák könyékén olyan helyeket alakítson ki az önkormányzat, ahol a szülők pár percre megállhatnak, amíg a gyerek kiszáll az autóból. A kérdések között szerepel az is, hogy mi a szülők véleménye a „Lábbusz” programról, hogy a gyerekek csoportosan, felnőttek kíséretében, gyalog menjenek iskolába. 


Gál Sándor, a Marosszéki Közösségi Alapítvány vezetője lapunknak elmondta, mindenik iskolába úgymond személyre szabott kérdőíveket juttattak el, ugyanis jelentős különbségek vannak a tanintézetek között, vannak olyanok, ahová reggelente a gyerekek mintegy hetven százalékát gépkocsival viszik el a szülők, illetve olyan kisebb, lakónegyedi iskolák, ahová a diákok kb. húsz százaléka érkezik autóval. A válaszok alapján az egyes iskolák esetében egyedi megoldásokra van szükség, például egy lakónegyedi iskolánál jó megoldás lehet a „Lábbusz” program, ám egy központi tanintézetnél más megoldást kell találni. A kérdőívet eddig mintegy háromezer szülő töltötte ki, június 30-ig várják a válaszokat, hogy minél jobb helyzetismeretben lehessen olyan alternatív megoldásokat kidolgozni, amelyeket a szülők többsége elfogadna.

Gál Sándor hozzátette, Marosvásárhelyen korábban is volt már egy felmérés, akkor arra keresték a választ, hogy a szülők igényt tartanának-e arra, hogy a város iskolabuszokat indítson. Akkor több mint ötszázan töltötték ki a kérdőívet, és a válaszadók többsége szeretné, ha a gyerekét iskolabusz szállítaná a tanintézetbe és haza, azonban a kisebb gyerekek szülei csak úgy engednék el busszal a csemetéjüket, ha a jármű közvetlenül az iskola bejáratánál teszi le őket, nem pedig a tanintézethez legközelebb eső megállóban.

A Marosszéki Alapítvány vezetője rámutatott, júliusban dolgozzák fel a válaszokat, majd a szülői álláspontok ismeretében tárgyalnak a városvezetéssel az iskolabuszok beindításáról, a „Lábbusz” programról, illetve más, a közlekedést megkönnyítő megoldásokról. 


Egyre több gyerek csatlakozik a Lábbusz programhoz

Nagy a sikere Sepsiszentgyörgyön a programnak, amit önkéntesek bevonásával május közepén indított el a helyi önkormányzat, és amelynek keretében a város különböző részeiből a 6-10 éves, elemi osztályos tanulókat reggelente gyalogosan az iskolába kísérik. 

A program koordinátora, Székely Kincső lapunk érdeklődésére elmondta, az első nap 60 gyereket kísértek iskolába, de egyre többen jelentkeznek, volt olyan reggel is, amikor 80 kisdiákkal sétáltak el az egyes tanintézetekig. Kezdetben három útvonalon közlekedtek a „lábbuszozók”, azonban mára öt útvonalon kísérik el az iskolába a hozzájuk csatlakozó tanulókat.

A Lábbusz programba bekapcsolódó gyerekek reggelente előre meghatározott időben és gyűjtőpontokban találkoznak, ahonnan felnőttek kísérik őket gyalog az iskolába. A menetrend előre meghatározott útvonalakon halad, indulás minden reggel 7.20-kor és 7.25-kor a kijelölt helyeken, ahol az önkéntesek várják a gyerekeket. Minden csoportot két felnőtt kísér, akik sárga pólóban vannak, hogy egyértelmű legyen a gyerekek számára, kit kell követni.

Székely Kincső hangsúlyozta, örömmel tapasztalják, hogy a szülők bíznak a programban, nyugodtan engedik el gyerekeiket. Ehhez talán az is hozzájárult, hogy nem „idegenek” kísérik őket, hanem a városban közismert személyek: sportolók, színészek, városi és megyei önkormányzati képviselők, pedagógusok, orvosok, intézmény- vezetők vagy éppen a sajtó képviselői. Minden héten más-más területen dolgozó, közismert személyek a „sofőrök”, akik a ”reggeli séta” után kényelmesen elérnek a munkahelyükre.

A program koordinátora megjegyezte, a szülők és a pedagógusok részéről is pozitívak a visszajelzések, amellett, hogy a séta, a testmozgás fontos része az egészséges életmódnak, a tanítók tapasztalják, hogy a jó hangulatú reggeli séta kedvező hatással van a gyerekekre, vidáman, pörgősen érkeznek meg a tantermekbe. Olyan gyerekek is csatlakoztak a Lábbuszhoz, akik azelőtt még soha nem mentek gyalog iskolába. A kezdeményezők mindent megtesznek, hogy a reggeli séták jó hangulatúak legyenek, matricákat osztogatnak a kisdiákoknak, nemrég pedig egy egyedi ötlettel rukkoltak elő: az önkéntesek elvitték a kutyáikat, a gyerekeknek pedig nagy élmény volt négylábúak kíséretében menni iskolába.