2021. november 27., szombat

Hiteles tájékoztatás, közösségformáló vélemények

Marosvásárhely

Egy nyárádmenti kicsi faluban lelőttek egy kutyát. Reggel korán történt, amikor az asszonyok hazatérőben voltak a csarnokból. Nem látták, hogy ki lőtt, de látták az állatot felfordulni, s hallották a pukkanást is.

Egy nyárádmenti kicsi faluban lelőttek egy kutyát. Reggel korán történt, amikor az asszonyok hazatérőben voltak a csarnokból. Nem látták, hogy ki lőtt, de látták az állatot felfordulni, s hallották a pukkanást is. A kutya szép szőke állat volt, gazdáinak a kedvence. A család találta, nevelte fel, gondozta, együtt lakott, utazott velük, s jól ismerte a falu is. A nyugalmazott tanárnővel alig merték közölni, hisz tudták, mennyire ragaszkodik az állathoz. Mondja is, hogy a tettes egy kutyát lőtt meg, de valójában négy ember szívébe talált.

A lövöldöző kilétét nem volt nehéz felderíteni, hisz ő lakott abban a házban, amellyel szemben az állat kimúlt, ő rendelkezik vadászengedéllyel és fegyverrel is. A szerkesztőségbe érkezett panaszlevél szerint nem ez volt az első eset, amikor a puska eldördült, annak ellenére, hogy nem volt szervezett vadászat a falu határában. A helybeliek azonban óvatosak, mivel a lövöldöző tehetős vállalkozó, a helyhatóság alkalmazottja, s attól félnek, hogy rosszat tehet nekik, amikor ügyes-bajos dolgaikat intézik. A panaszlevél szerint „sűrűn fogyaszt alkoholt”, s állítólag a vadászat előtti éjszakán is ez történt. Aki felelőtlenül a szomszéd kutyáját lövi le, arról véleményük szerint nem nehéz elképzelni, hogy nem tiszta fejjel máskor másra is fegyvert foghat. A történtekkel kapcsolatosan szerettünk volna pontosabb felvilágosítást kérni a helyhatóságtól, hogy most, amikor felelőtlen emberek lövöldözésének következményétől hangos Európa, mit tesznek a közrend megtartása érdekében. Mivel mind a polgármester, mind a feltételezett kutyavadász szabadságon van, az alpolgármestert kérdeztük, aki azzal fenyegette meg az újságírót, hogy bepereli, ha a nevét kapcsolatba hozza a történtekkel. Ha nem lett volna a község elöljárója, talán érthető lenne, hogy nem akar a munkatársáról nyilatkozni, de alpolgármesterként felelős a községben történtekért. A kutyát, amely állítólag a párzási időszakban ugrott át a kerítésen és került az utcára, a tettes el is földeltette. A helyi rendőrség ásatta ki a tetemet, és a megyeközpontban végezték el a szükséges vizsgálatokat. Az eb gazdája szerint megtalálták a söréteket, amivel a kutyára lőttek. Az emberi gesztus viszont, amellyel a lövöldöző legalább elnézést kért volna, elmaradt. A megyei rendőrfelügyelőség szóvivője megerősítette, hogy az esetet az ügyészség vizsgálja. A panaszosok szerint nem az anyagi kártérítés miatt tettek feljelentést, csupán azt szeretnék elérni, hogy a faluban felelőtlenül ne süsse el többé a fegyverét senki. Jó lenne hinni, hogy az esetet övező ködösítés és fenyegetés nem azt jelzi, hogy miközben a meglőtt kutya már nem ugat, a pénz beszélni kezdett.