2020. szeptember 23., szerda

Hiteles tájékoztatás, közösségformáló vélemények

Marosvásárhely

Művészeti nagyüzem a hét végén

Az Azomureş vegyi kombinát egykori fényérzékenyrészlegének egyik csarnokát 2016-tól kulturális központként működtetik. A helyiséget 2016-ban ajánlották fel a gyárat a törököktől felvásárló svájci többségi tulajdonosok. Azóta Cioloboc Silviu marketingcégén keresztül működteti, különböző eseményeket szervezve. Volt itt képzőművészeti és fotókiállítás, elektronikus zenei fesztivál, filmest, gasztronómiai rendezvény. A falakat graffitik borítják, ezeket az alkotásokat rendszeresen bővítik. Múlt vasárnap ismét benépesedett a tér. Ezúttal thaiföldi ételeket kínáltak, és a kortárs művészetnek adtak teret. 

A főszervező elmondta: marketingcéget működtetett, és kulturális rendezvények szervezésével foglalkozott. Ovidiu Maior, az Azomureş Rt. szóvivője partnert keresett a svájci többségi tulajdonosok által felkarolt projekt kivitelezésére. Így ajánlották fel cégének a helyiség üzemeltetését. Cioloboc Silviu kifejtette: a fotógyárat megvásárolta a Romaris Kft., e cégtől bérlik a felületet. Korábban felmerült az a szándék, hogy lebontják az épületet és helyébe lakónegyedet építenek, de egyelőre a tulajdonosok lemondtak erről. Azt szeretnék, hogy a kulturális rendezvényekre felajánlott helyiséget befektetők segítségével alakítsák át. A csarnokban elmozdítható falakkal kiállítóteret alakítanának ki. A szomszédos helyiségbe (az egykori irodák egyikében) fitnesztermet, alája fodrászatot rendeznének be, és természetesen vendéglátó egység is működne. Jelenleg az Irish Pub által „megörökölt” mozgó büfében az Angliából hazatért Cătălin Popescu mesterszakács biztosítja az ellátást. Segítségével szerveztek már több nemzet sajátos ételeit és italait bemutató esteket. 

Fotó: Vajda György 


– Meg akarom győzni a tulajdonosokat, hogy az átalakítások után kortárs művészeti kulturális központként kellene működtetni a gyárcsarnokot. Ez nemcsak a szomszédos negyednek, hanem a városnak is vonzó lehet, de akár turisztikai kínálatként is reklámozható, hozzáadott értéket képviselne – mondja Cioloboc Silviu, majd hozzáteszi: jövőben a gyár tornyát beborító óriásgraffitit szeretnének elkészíteni, ami akár a város egyik különlegessége, turisztikai látványossága is lehetne. Ehhez hasonló tervekről gondolkodnak.

Hozzátette: nyitottak bárki számára, hiszen a hétvégi eseményre is felhívás alapján jelentkeztek kiállítók. Vannak visszatérő vendégek, de a helyiségeket ingyen felajánlják azoknak, akik bemutatkoznának. A múlt hét végén a Művészeti Egyetem első évet végző báb szakos diákjai (Balló Helga és Stekbauer-Hanzi Réka) tartottak előadást, a kellemes, árnyas környezetben pedig a jelentkező képző-, fotó- és kortárs utcai művészek alkotásait állították ki. Anca Onuţ, Bota Miruna, Benedek Orsolya, Kentelki Gábor festményeit, Bădescu Cerasela Georgiana, Nagy Csaba fotóit, Vajda Boróka kisgrafikáit, fotóit, valamint Petréd Lajos madzagművészeti alkotásait és MiLo digitális művészetét, Orbán Balázs geodéziai formaalkotásait láthatták az érdeklődők. Loredana Papp-Dinea, Mihai Băldean, Oana Alexandra, Scurtu Daniel graffitikkel bővítették a meglévő alkotásokat. 

A művészeti hétvégék az üzemben folytatódnak.