2020. október 25., vasárnap

Hiteles tájékoztatás, közösségformáló vélemények

Marosvásárhely

Harminc éve várjuk azt, amit Marosvásárhely új polgármestere most ígér. Átláthatóságot, teljesítményt, pontosságot. Vagyis profizmust. Jó volt hallani az első sajtótájékoztatón mindezeket, és jó bízni benne, hogy így is lesz. 

Három évtizede él ez a város 1990 márciusának bomlasztó árnyékában, fiatalok százai kerestek más országokban megélhetést, alapítottak családot. Politikai és gazdasági érdekcsoportok évek óta kihasználták, valóággal szétrabolták a frontvárosként elkönyvelt Marosvásárhelyt, megfosztva az európai mértékkel mért jóléttől, esélyektől, fejlődéstől. A korrupciónak nincs nemzetisége, nem toleráljuk – mondta Soós Zoltán. Az átláthatóság erősítésével egyértelmű, hogy kevesebb lehetőség adódik a korrupcióra a közigazgatásban, aminek számos pozitív következménye lesz, kezdve a versenyképesség javulásától a polgárok bizalmának a visszanyeréséig. Gyakorlatilag korrekt partnerséget ígér Soós Zoltán a helyhatóság és a polgárok között. Erre szavazott közel 29 ezer vásárhelyi polgár, és ezt a megelőlegezett bizalmat nem szabad eljátszania az új városvezetésnek. Kétségtelen, hogy nem lesz könnyű dolog rendet tenni a hivatalban, ehhez elengedhetetlen a független szakértői csoport általi belső ellenőrzés. Az audit rávilágíthat azokra a folyamatokra és személyekre, amelyek/akik révén kifolyt a közpénz a városkasszából, a vizsgálat eredménye pedig esetenként büntetőeljárást vonhat majd maga után. Nem politikai leszámolásról van szó, hanem arról, 

hogy tiszta víz kerüljön a pohárba. Hogy tudják, honnan kell folytatni. Nehéz lesz, ha arra gondolunk, hogy éveken át a sok állami számvevőszéki ellenőrzés eredménye, a számos ügyirat – bár az ügyészségen kötött ki – komolyabb jogi következményekkel nem járt. Az utóbbi évek eurómillióinak leginkább preferenciális szétosztása kapcsán indított korrupcióellenes perek sem zárultak le még. 

A kihívás viszont nemcsak a városháza pénzügyi-vagyoni helyzetének felmérésében áll, hanem azoknak a reformoknak a meghozatalában is, amelyek elengedhetetlenek egy modern város működéséhez. Ebben Soós Zoltánnak és alpolgármestereinek támaszkodniuk kell a tanácsra, a sorokat tehát ott is rendezni kell, konszenzusra kell törekedni. Hiszen nagy lemaradást kell behoznia Vásárhelynek, hogy barátságos, élhetőbb, fejlődésében fenntartható várossá váljon, hogy felzárkózzon olyan városokhoz, mint Kolozsvár, Temesvár, Brassó, Nagyvárad. 

Bízunk benne (mert akarunk bízni), hogy a hármas kulcsszó tartalmat is fog jelenteni.