2021. november 27., szombat

Hiteles tájékoztatás, közösségformáló vélemények

Marosvásárhely

Rendkívül súlyos a járványhelyzet, háborús állapotok vannak a koronavírusos betegek által megrohamozott kórházakban, az elhunytak már nem férnek el a halottasházakban, a folyosókon fekete zsákokba helyezett holttestek sorakoznak, a temetkezési vállalatok járművei pedig sorban állnak a kórházak udvarán – ezt jelentette kedden az egyik hírtelevízió. Az államfő kedd esti beszéde pánikot sejtet a kormány, az elnöki hivatal háza táján. Iohannis a szenvedés időszakát emlegette, rettenetes következményekkel járó nemzeti drámát, és tétlenségnek nevezte, ahogyan a hatóságok viszonyultak a helyzethez. Azt is bejelentette, hogy szerdára összehívja a járvány kezelésében illetékes kormányzati hatóságok vezetőit, és döntenek azokról a korlátozó intézkedésekről, amelyek segíthetnek megvédeni a polgárok életét.

Egyik ilyen lehet a zöldigazolás sürgős bevezetése és egyéb korlátozások. A jelenlegi helyzetben ugyanis rövid távon csak korlátozásokkal lehet elérni, hogy csökkenjen a halottak száma, lassuljon a járvány. Természetesen az oltás felvétele továbbra is prioritás, csakhogy bármennyire is gyorsan kezd el oltakozni a lakosság, a védettség kialakulásáig hetek telnek el. Kifejtette, hogy a védőmaszk viselése és a zsúfolt helyek elkerülése továbbra is fontos, majd annak a reményének adott hangot, hogy összetartással sikerül kilábalni az országot sújtó egészségügyi válságból.

Bármennyire is nagy a pánikhangulat a járványhelyzet miatt, szerdán mindenki a kormányalakítással foglalkozott. A parlament együttes ülésén elutasította a Dacian Cioloş által javasolt, egyszínű USR-kormány elfogadását, kudarcba fulladt a kormányalakítás. Lapzártáig semmi hír nem érkezett arról, hogy a szerda esti gyászos, drámai elnöki beszéd után a kormányzati hatóságok vezetőiből álló tanács szigorú korlátozó intézkedések bevezetéséről döntött volna, csupán egy halvány megnyilvánulás volt az egészségügyi minisztérium részéről, miszerint a szaktárca „azt tartja célszerűnek, hogy a tanév struktúráját a rendkívül súlyos járványhelyzethez igazítsák a tanulók és tanárok egészségének védelmében”, és hogy „a tanévstruktúra módosításának minden lehetséges variánsával számolnak”. 

Iohannis az „összetartással” példálózott, de a szerdán történtek után csak épp összetartás nincs a pártok között „a rendkívül súlyos járványhelyzetben”, de nyugodtan beszélhetünk rendkívül súlyos gazdasági helyzetről is. A politikai hadakozás továbbra is leköti az energiákat, mit számít, hogy tegnap is több mint 17 ezer új fertőzött volt, és 423 koronavírusos beteg halálát jelentették, mit számít, hogy az euró „elszállt”, az energiaárak elszabadultak, a benzin ára az egekben, és minden drágul, napi szinten. Arról sem esik szó, hogy ki felel a kudarcos oltáskampány miatt, és ki felel úgy általában, amiért nincs a kórházakban a Covid-betegek kezeléséhez elengedhetetlen gyógyszer, ki felel a törvények betartatásáért? Ha nincs számonkérés, nincs felelősségvállalás és felelősségre vonás, oda a bizalom a hatóságokban, azokban, akik ma is egyeztetnek, tárgyalgatnak, osztják a posztokat.