2021. december 6., hétfő

Hiteles tájékoztatás, közösségformáló vélemények

Marosvásárhely

Kozma Mónika, a Pro Economica Alapítvány igazgatója Románia legrégebb fennálló, gazdasági személyeket tömörítő érdekvédelmi szervezetének, az UGIR-nak az alelnöke, ezen belül pedig az idén létrejött női platform (Organizaţia Femeilor Antreprenori – OFA) alelnöke lett. 

Kozma Mónika lapunknak elmondta: Mirabel Miron, az OFA elnöke kérte fel arra, hogy vállalja el a tisztséget, hogy segítsen az erdélyi megyékben is megalapítani a helyi szervezeteket. 

– Az OFA fő célkitűzése, hogy összefogja a női vállalkozókat, és sajátos gondjaikra megoldást keressen. Mivel a vállalkozások esetében ezek közös problémák, a női platform segítséget szeretne nyújtani a romániai vállalkozóknak összességében abban, hogy tervezhetőbb jogi környezetben tudjanak dolgozni, ugyanakkor az is fontos, hogy minél könnyebben és gyorsabban jussanak olyan információkhoz, amelyek vállalkozásaik fejlesztésében segítik munkájukat. Azt szeretnénk, hogy a helyi vállalkozók észrevételeit becsatornázzuk egy egységes, országos adatbázisba, majd az UGIR lobbierejével segítsük ezeknek a megoldását. Azért vállaltam el a feladatot, mert a Pro Economica Alapítványnál végzett munkám során Erdély több szegletéből találkozom és dolgozom vállalkozókkal, férfiakkal és nőkkel egyaránt, ezért úgy éreztem, hogy sok olyan hasznos információval rendelkezem a vállalkozói lét sikereiről és nehézségeiről egyaránt, amelyeknek ha országos szinten is hangot tudunk adni, akkor talán kialakul Erdélyben is egy egymást segítő vállalkozói réteg. Ez a szervezet egyfajta híd szerepet tudna betölteni a közigazgatásban és államigazgatásban dolgozók, illetve az üzleti szféra között, hiszen a legnagyobb haszna a nyílt és segítő kommunikációnak van, amikor időben és értelmezhető módon jutnak el az információk a vállalkozókhoz. Sok még a teendő ezen a téren is az országban. Két szükséges adminisztratív lépéssel rövid időn belül is hatalmas fejlődés érhető el ezen a téren. Ez a közigazgatási ügyintézés digitalizálása, fejlesztése, azaz a minél szélesebb körű online ügyintézés bevezetése. Az átláthatósággal, a döntéshozók, a civilek és a vállalkozók közötti párbeszéd szorgalmazásával a Pro Economica Alapítványhoz hasonlóan hatékonyabbá tehetjük a vállalkozói szféra munkáját, tevékenységét. Többek között ezzel szeretnék foglalkozni új tisztségemben – nyilatkozta lapunknak Kozma Mónika.

Kozma Mónika

Fotó: Nagy Tibor (archív)