2021. április 11., vasárnap

Hiteles tájékoztatás, közösségformáló vélemények

Marosvásárhely

Két uniós pályázatnak köszönhetően

Több mint harmincmillió lej értékben két uniós pályázatot nyert nemrég a segesvári kórház, így új, korszerű gépekkel, egészségügyi felszerelésekkel látják el az intézmény Covid-részlegét. Sajnos a járvány harmadik hullámában Maros megyében is nő az esetszám, dr. Tanaszi Sarolta, a segesvári kórház menedzsere szerint előreláthatólag már a héten ismét bővíteniük kell a Covid-osztályon az ágyak számát.

A segesvári kórházat már tavaly tavasszal, a járvány kitörését követően bekapcsolták háttérkórházként a fertőzött betegeket ellátó Maros megyei körforgásba, és azóta folyamatosan fogadja a megyéből, illetve az ország különböző részeiről érkező betegeket. Kezdetben elsősorban fertőzésgyanús pácienseket fogadtak, hogy tehermentesítsék a megyeszékhelybeli Covid-kórházakat, majd ahogy nőtt a betegszám, és a vásárhelyi kórházakban kezdtek betelni a helyek, a segesvári kórházban is növelni kellett az ágyszámot, mind a Covid-kórtermekben, mind az intenzív terápiás részlegen. Az elmúlt év utolsó három hónapjában többször volt telt ház ott is, ezért sok esetben rekordgyorsasággal, egyik napról a másikra kellett megoldást találni a betegek elhelyezésére, előfordult, hogy huszonnégy óra alatt kellett növelni a kórház befogadóképességét, újabb ágyakat elhelyezni, illetve elvégezni az elkülönítési munkálatokat, hogy fogadni tudják a kórházi ellátásra szorulókat.

A nehéz időszakot követően dr. Tanaszi Sarolta, a kórház menedzsere január közepén jó hírekkel szolgált, hiszen csökkent a betegek száma mind a fertőzötteket ellátó kórtermekben, mind az intenzív terápiás osztályon voltak szabad helyek, javult a helyzet az esetek súlyosságát illetően is. Emiatt csökkentették a koronavírus-fertőzöttek számára fenntartott helyek számát, hogy nagyobb figyelmet tudjanak fordítani az egyéb bántalmak miatt a kórházhoz forduló páciensekre, viszont sajnos a napokban az intézményvezető arról számolt be, hogy a járványhelyzet ismét romlik, így már a hét végén növelniük kellett a Covid-részlegen az ágyak számát.

A segesvári kórház menedzsere


A bővítéssel több mint ötven ágy a fertőzötteknek

Dr. Tanaszi Sarolta elmondta, az általa vezetett segesvári kórházban a fertőzőosztály maradt Covid-részleg, miután lecsökkentették a koronavírusos betegek ellátására szánt helyeket, a stratégia ugyanis az, hogy a betegszám függvényében csökkentik vagy növelik ezeknek a helyeknek a számát. A tüdőgyógyászati részleg non-Covid tébécéosztály lett, de mivel ott két emelet áll rendelkezésre, az egyiket meghagyták a fertőzésgyanús pácienseknek. Az ATI részlegen hét ágy áll a koronavírusos betegek rendelkezésére, szombati beszélgetésünk idején ezek mindenike foglalt volt, a súlyos állapotban lévő betegek között akadtak olyanok, akiket Râmnicu Valceáról, Brassóból, Bukarestből szállítottak Segesvárra.

A Covid-részlegként üzemelő fertőzőosztályon eddig 20 ágy volt, amiből az elmúlt hét végén 16 volt foglalt. Emellett a belgyógyászati részlegen a múlt évben kialakítottak egy 35 ágyas részt, ahol az utóbbi időben a fertőzésgyanús eseteket fogadták, de már a hét végén bővíteni kellett a beigazolt fertőzötteknek szánt ágyszámot, így a tüdőgyógyászati rész marad a gyanús eseteknek. Most, hogy a protokoll alapján elismerik az antigén gyorsteszt eredményét is, azok kerülnek a fertőzésgyanúsak számára fenntartott részlegre, akiknél a gyorsteszt negatív eredményt hoz, ellenben jellegzetes tüneteik vannak.

Felvetésünkre dr. Tanaszi Sarolta is megerősítette a járvány harmadik hulláma kapcsán sokat hangoztatott tapasztalatot, miszerint az utóbbi időben fiatalabb, sok esetben komolyabb társbetegségekkel nem rendelkező páciensek kerülnek súlyos állapotban kórházba, mint mondta, sajnos 49 éves beteget is veszítettek el az intenzív osztályon.

Az igazgatónő úgy véli, talán az idősebbek elővigyázatosabbak, hiszen tudják, hogy ők kockázati csoportnak számítanak, körükben nagyobb az elhalálozási arány, a fiatalok viszont nem veszik elég komolyan a járványt, mivel nem érzik veszélyben magukat, így nem igazán tartják be az előírt szabályokat. Ugyanakkor sokan túl későn fordulnak orvoshoz, amikor már nehéz visszafordítani a betegség súlyos lefolyását. Nagyon sokan otthon tesztelik magukat, azt gondolják, fiatalok, egészségesek, így nem eshet komolyabb bajuk, kerülik a kórházat, és csak akkor fordulnak orvoshoz, amikor már nem kapnak levegőt – osztotta meg tapasztalataikat a menedzser.

Mint mondta, a Covid-részlegen dolgozók kimerültek, főleg az intenzív terápián több mint egy éve szolgálatot teljesítő munkatársaik. Próbálnak nekik alkalomadtán néhány szabadnapot adni, hogy felszusszanjanak, hiszen a nagy volumenű munka mellett lelkileg is megterhelő számukra nap mint nap látni a betegek szenvedését, szembesülni azzal, hogy pácienseket veszítenek el.


Mintegy ezer betegből harmincat veszítettek el

A járvány kitörése óta ezerhez közelít a segesvári kórházban ellátott betegek száma, közülük sokan súlyos állapotban kerülnek oda, ennek ellenére igen magas a kórházban a gyógyultak aránya, a több mint egy év alatt harminc pácienst veszítettek el – tudtuk meg dr. Tanaszi Saroltától.


Performáns felszerelés a Covid-részlegnek

A sok beteg, valamint a nagy volumenű munka ellenére az utóbbi évben is folyamatosan fejlesztették a kórházat, és ezen a téren ez az év is jelentős előrelépést hoz, hiszen nemrég két európai uniós projekttel nyert a kórház több mint 30 millió lej vissza nem térítendő támogatást, aminek köszönhetően új gépekkel, egészségügyi felszereléssel látják el az intézmény Covid-részlegét.

A menedzser elmondta, Covid-háttérkórházként a koronavírussal fertőzött pácienseket ellátó részleg felszerelésére pályáztak, az egyik projekt értéke 28 millió lej, a másiké 5 millió, jelenleg a közbeszerzési eljárás folyik. Az elnyert összegekből egyebek mellett vásárolnak egy PCR-gépet, így helyben is el tudják majd végezni a koronavírustesztet, nem kell Vásárhelyre küldjék a mintákat. Emellett beszereznek egy új röntgengépet a tüdőgyógyászati részlegre, hogy külön-külön tudják elvégezni a covidos és a nem covidos páciensek vizsgálatát. Ugyanakkor egy performáns CT-berendezéssel, egy újabb automata röntgengéppel, valamint a kórház részlegei közötti hatékonyabb, gyorsabb kommunikációt elősegítő rendszerrel is gazdagodik a kórház felszereltsége. A laboratóriumát is új generációs gépekkel látják el, illetve egy labororvost is alkalmaznak – osztotta meg lapunkkal a pályázatok rendeltetésével kapcsolatos részleteket a kórházmenedzser.

A segesvári kórház

Forrás: a segesvári kórház Facebook-oldala