2020. augusztus 14., péntek

Hiteles tájékoztatás, közösségformáló vélemények

Marosvásárhely

Hétfőn újabb botránynak „örülhettek” a tévénézők. A parlament meghívására Ludovic Orban próbálta tisztára mosni magát és társait, miután a baloldali parlamenti többség bűnrészességgel vádolta meg az egészségügyi felszereléseket és gyógyszereket forgalmazó állami vállalat, az Unifarm körül kirobbant korrupciós botrány ügyében.

Marcel Ciolacu szociáldemokrata (PSD) házelnök szerint Orban és kormánya a liberálisok meggazdagodására használta ki a koronavírus-válságot, versenytárgyalás nélkül juttatva előnyös állami megrendelésekhez a rendkívüli állapot idején a PNL holdudvarához tartozó cégeket.

A PSD szerint a PNL-kormány azért cserélte le az általa kinevezett kórházigazgatókat, hogy zöld utat biztosítson az egészségügyi felszerelések beszerzése körüli korrupciónak, miközben nem hajlandó végrehajtani a törvény által előírt nyugdíjemelést, megkétszerezni a családi pótlékot. A világjárványt arra használta, hogy „meglopja a románokat”. A kormányt ezért le kell váltani, és bűnrészesnek nevezte azokat, akik nem szavazzák majd meg a PSD által beterjesztendő bizalmatlansági indítványt.

Ludovic Orban természetesen elutasította a vádakat. Szerinte hitelrontó szándékkal hívták ebben az ügyben a parlament elé, azt a látszatot keltve, mintha neki vagy kormányának köze lenne a korrupcióellenes ügyészség (DNA) által vizsgált ügyhöz. A miniszterelnök szerint a „tolvaj kiált tolvajt” esetéről van szó. Kifejtette: az elmúlt években az akkor kormányon lévő PSD volt az, amely szerinte frontális támadást intézett az igazságszolgáltatás intézményei ellen, ezzel szemben a PNL mindvégig azért harcolt, hogy a bírák és ügyészek felelősségre vonhassák a korrupt politikusokat. 

Victor Ponta, a Pro România elnöke ennél is tovább ment. Az Unifarmmal kapcsolatos korrupciós vádak mellett kijelentette, hogy az Orban-vírus gyilkosabb a koronavírusnál. Megölte az összes román céget, emberek ezrei kerültek miatta utcára, hatalmas büntetéseket rótt ki törvénytelenül, egyszóval megölte az emberek jövőjét. 

És így folyt az oda-vissza pofozás. Mindkét tábor egyaránt tolvajnak, korruptnak nevezte egymást, politikai-alvilági és maffióta összefonódásokat vágtak egymás fejéhez, a szocdemek meg azzal vádolták a liberális kormányt, hogy az embereket bezárta a házaikba, hogy közben kirabolhassa az országot. 

A témáról folytatott parlamenti vitának nincsenek jogi következményei. Talán a közelgő önkormányzati, illetve parlamenti választások során lehetnének. Bár igazat kell adnunk annak, aki azt mondta a minap: mindegy, kire szavaz az ember, egyik rablóbanda megy, a másik jön.