2021. január 28., csütörtök

Hiteles tájékoztatás, közösségformáló vélemények

Marosvásárhely

A legutóbbi tájékoztatás óta 9739 új koronavírusos megbetegedést igazoltak Romániában, azt követően, hogy az elmúlt 24 órában országszerte 35.575 tesztet végeztek el – közölte szerdán a Stratégiai Kommunikációs Csoport (GCS). Maros megyében 214 esetet igazoltak. Bukarestben (1475) és Konstanca megyében (747) van a legtöbb új eset. Bukarestben 6,62-re nőtt az előző nap regisztrált 6,55-ről az elmúlt 14 napban jegyzett új koronavírusos esetek összesített száma ezer lakosra vetítve, míg Szeben megyében 8 ezrelék alá csökkent a fertőzöttségi arány – tájékoztatott szerdán a GCS. (Agerpres)


12 millió euró előleg oltásra

Románia 12.058.345 euró előleget utalt át a koronavírus elleni oltásra – jelentette be szerdán Florin Cîţu pénzügyminiszter. A tárcavezető szerint egyebek mellett ezt is szolgálta a kormány által hétfőn jóváhagyott költségvetés-kiigazítás: lehetővé tette, hogy Románia átutalja a gyártók előfinanszírozására fordítandó előleget az Európai Bizottságnak. „Ezzel Románia biztosítja, hogy a következő időszakban az elsők között férhet hozzá az oltóanyaghoz. Tehát minden egyéb információ hamis” – szögezte le Florin Cîţu. (Agerpres)


December 15-én vége a karanténnak Franciaországban

Az üzletek újranyitásával szombaton megkezdődik a koronavírus-járvány miatti járványügyi korlátozások fokozatos feloldása Franciaországban, az általános karantén megszüntetését december 15-én tervezi a kormány – jelentette be Emmanuel Macron. A francia államfő kedd esti televíziós beszédében jelezte: az október 30-án bezárásra kényszerült minden üzlet újranyithat szombaton, és az istentiszteletek is megtarthatók maximum harminc ember részvételével, miután a járvány második hulláma túl van a tetőzésen. (MTI)