2021. április 11., vasárnap

Hiteles tájékoztatás, közösségformáló vélemények

Marosvásárhely

Az összes bentlakót, valamint a személyzetet is letesztelték

Koronavírus-gócpont alakult ki a köztudatban éjjeli menedékhelyként ismert marosvásárhelyi Rozmaring utcai szociális központban, miután szerdán több mint tíz személynek – zömében bentlakóknak, de néhány alkalmazottnak is – pozitív lett a tesztje.


Fotó: Nagy Tibor  (archív)Szerdán a marosvásárhelyi Rozmaring utcai szociális központ összes bentlakóját, valamint az alkalmazottakat is tesztelték, miután kedden kiderült, hogy két munkatárs, valamint két bentlakó koronavírussal fertőzött – tudtuk meg Andreia Morarutól, a Marosvásárhelyi Polgármesteri Hivatal Szociális Igazgatóságának vezetőjétől. A Maros Megyei 

Közegészségügyi Igazgatósággal együttműködve szerdán összesen hatvenegy személyt teszteltek, közülük 54-en bentlakók, a többiek a központ dolgozói. A tesztelés nyomán újabb 11 ember esetében – mindannyian bentlakók – született pozitív eredmény, további 6 személy esetében pedig bizonytalan, azaz nem értékelhető eredményt mutattak az elvégzett vizsgálatok, így náluk csütörtökön megismételték a teszteket. Az alkalmazottak azóta házi karanténba vonultak, a fertőzött bentlakókat pedig elkülönítették az erre a célra kialakított helyiségekbe.

Andreia Moraru kifejtette, a marosvásárhelyi önkormányzat és a szociális osztály, amelynek az alárendeltségébe tartozik a központ, minden megtesz azért, hogy kézben tartsa a kialakult helyzetet. Már szerdán átszervezték a központ működését, és ideiglenesen átköltöztették más emeletekre a lakókat annak érdekében, hogy jól el tudják különíteni a pozitív teszteredménnyel rendelkezőket azoktól, akik nem fertőzöttek. Ennek értelmében a tetőtérbe – ahol az elkülönítő helyiség is ki van alakítva – kerültek a fertőzött személyek, egy emelettel lennebb azok, akiknek az első tesztje nem hozott értékelhető eredményt, míg a földszinti helyiségekben helyezték el a menhely azon lakóit, akiknek negatív lett a koronavírus-tesztje. Az igazgatónő szerint a fertőzött személyek tünetmentesek, vagy enyhe tüneteik vannak, a csütörtök reggeli beszélgetésünkig senki nem szorult kórházi ellátásra. A fertőzött alkalmazottak otthoni elkülönítésben vannak. Csütörtökre vártak egy fertőző betegségekre szakosodott orvost a központba, illetve elkezdődött a járványügyi ankétok elvégzése. Az igazgatóság folyamatosan tartja a kapcsolatot a Maros Megyei Közegészségügyi Igazgatósággal, a fertőzötteknek orvosi felügyeletet biztosítanak, ugyanakkor kellő mennyiségben áll rendelkezésre védőfelszerelés – kezeslábas, kesztyű, maszkok, arcvédő pajzsok –, valamint fertőtlenítőszer is.

Érdeklődésünkre, hogy a kialakult helyzetben tudnak-e fogadni olyan hajléktalanokat, akik a kinti hideg elől éjszakára a menedékhelyen húzódnának meg, Andreia Moraru elmondta, sajnos negatív teszteredmény hiányában ebben a helyzetben nem tudnak senkit fogadni, az eddig elkülönítőként használt tetőteret, ahol a negatív teszteredményig elhelyezték az éjszakára menedéket kérőket, az átalakítások nyomán jelenleg a központ fertőzött bentlakói foglalják el.