2020. szeptember 24., csütörtök

Hiteles tájékoztatás, közösségformáló vélemények

Marosvásárhely

A kormány újabb 30 napra meghosszabbította a veszélyhelyzetet

A kormány szeptember 15-től újabb 30 napra meghosszabbította a koronavírus-járvány miatt május közepén elrendelt, azóta kétszer meghosszabbított veszélyhelyzetet.

A hétfőn elfogadott kormányhatározat alapvetően megtartja az eddigi korlátozásokat, amelyeket a szeptember 27-i önkormányzati választásokkal kapcsolatos előírásokkal egészítettek ki.

A jogszabály szerint a voksolás alkalmával mindenkinek maszkot kell viselnie, a személyi igazolványt már nem az urnabiztosoknak, hanem a szavazónak kell belehelyeznie abba a berendezésbe, amely nyilvántartásba veszi, hogy szavazásra jelentkezett. A voksolónak a szavazókörbe történő érkezésekor és távozáskor is fertőtlenítenie kell a kezét.

A választási kampányban is érvényben maradnak az egyéb rendezvényekre érvényes gyülekezési korlátozások, miszerint zárt térben legfeljebb ötvenen, szabadtéren pedig legfeljebb százan gyűlhetnek össze. A hétfői kormányülésen Ludovic Orban miniszterelnök külön kitért arra, hogy a veszélyhelyzetet meghosszabbító jogszabály ugyanilyen megkötöttségekkel – vagyis legfeljebb száz résztvevővel – a tüntetéseket is lehetővé teszi, a szokásos távolságtartási szabályok és maszkviselési kötelezettség betartása mellett.

A kormányhatározat feloldja a még létező korlátozásokat a sportolók számára, ezentúl tehát – bizonyos egészségügyi előírások betartása mellett – a fizikai kontaktust feltételező sportágakban is újrakezdhetik az edzéseket és versenyeket.

Romániában az utóbbi napon – a hétköznap szokásosnál jóval kevesebb, mindössze 7300 vasárnapi teszt kiértékelését követően – újabb 692 embernél mutatták ki a koronavírust. Az országban egyébként több mint egy hónapja egyenletesen terjed a járvány, és 1200 körül stabilizálódott a napi esetszám átlaga.

A stratégiai kommunikációs törzs hétfői jelentése szerint további 22 koronavírusos beteg vesztette életét, így 4185 emelkedett a járvány romániai áldozatainak száma. Jelenleg több mint 7100 fertőzöttet kezelnek kórházban, az intenzív terápiára szoruló koronavírusos betegek száma pedig 456-ra csökkent. (MTI)


Raed Arafat: azt tanácsolom, hogy a választópolgárok vigyenek magukkal szájmaszkot

Raed Arafat belügyi államtitkár, az országos katasztrófavédelem vezetője hétfőn úgy nyilatkozott, az urnákhoz járuló szavazópolgároknak tanácsos otthonról vitt maszkot viselni.

A kormányülés végén Arafat azt mondta, „tudomása szerint” kapnak szájmaszkot azok a választópolgárok, akiknél véletlenül nincs, de ő azt javasolja, hogy mindenki vigyen maszkot otthonról, amikor szavazni indul. Sőt, tette hozzá kérdésre válaszolva, azt is tanácsolja, hogy saját írószert is vigyen mindenki magával, amit csak ő fog meg, hogy ezzel is csökkentsék a fertőzésveszélyt. 

Raed Arafat ugyanakkor figyelmeztetett, hogy a szavazóhelyiségben rövid időre fel kell majd fedni az arcot, mert csak így lehetséges a személyazonosság bizonyítása. 

Amennyiben valaki nem hajlandó maszkot viselni, vagy éppen nem hajlandó levenni a maszkját a személyazonosság bizonyítása végett, az számíthat arra, hogy a szavazóbizottság nem fogja beengedni a szavazóhelyiségbe. 

Azt is elmondta: külön fogják megszámolni a fertőzött személyektől begyűjtött szavazólapokat, és az ezt végző szavazóbiztosok „védelemben részesülnek” majd. 

A mozgóurnát először azokhoz viszik ki, akik más betegség vagy mozgáskorlátozottság miatt nem tudnak elmenni szavazni, és csak ezt követően kerülnek sorra a koronavírusos vagy karanténban levő személyek. (Agerpres)