2021. augusztus 3., kedd

Hiteles tájékoztatás, közösségformáló vélemények

Marosvásárhely

Alig hónapokkal a járvány elterjedése előtt, a koronavírusra vonatkozó adatközlés kapcsán laikusok körében is világszerte ismertségre szert tett Johns Hopkins Egyetem közzétett egy globális egészségvédelmi indexet, amely szerint az Egyesült Államok és Nagy-Britannia lettek volna világszinten a legjobban felkészült országok egy világjárvány fogadására. Ezen a listán az utolsó helyek egyikén kullogott egy óceániai szigetország, Új-Zéland.

Mint az gyakran megtörténik ilyen felméréseknél, nem csak itt a balkáni fertályon, a valóság alaposan kupán vágta a készítőket. Miközben a jenkiknél és a briteknél alapos pusztítást végzett a vírus, a kiviknél az ötmilliós lakosság körében eddig 2500 pozitív esetet és 26, a vírushoz köthető halálos áldozatot jegyeztek. Nem a vírus kordában tartására törekedtek, hanem a kiirtására, hermetikus határzárral – ez nem nehéz egy szigetország esetén – teszteléssel, felderítéssel és kontaktnyomozással. A lakosság pedig értékelte ezt, mert a tavaly októberi választásokon a hivatalban levő kormány nemhogy nyert, hanem abszolút többséget szerzett az ottani választásokon, amire az ország történetében még nem volt példa. A nyugati kultúrkörben ugyanilyen példa Finnország esete, az északi nyelvrokonoknál – szintén egy ötmilliós lakosság körében – a hasonló hozzáállás nyomán 800 áldozatot szedett a vírus. 

Ilyen eredményeket még néhány ázsiai ország tud felmutatni. Amazok teljesen más lapra tartoznak, de amiben hasonlít hozzájuk a példaként említett két, nyugati kultúrkörbe tartozó ország, az a társadalmi fegyelem és a kormányba vetett bizalom. Görénydokik meg hasonló, a közösségi médiában elburjánzott önjelölt zsenik számára sok dicsőség nem teremne ezeken a helyeken, és persze az is jelentős tényező, hogy a fejlett digitális infrastruktúra kapcsán a távmunkára és oktatásra való átállás sem jelentett gondot.

Ezekhez az országokhoz képest nálunk a kormányok izzadságosan megdolgoztak és dolgoznak azért, hogy az adófizető ne merjen bízni bennük, és ez látszik a járványhelyzeten meg az egészségügyi rendszer állapotán egyaránt. De ez még semmit nem von le a fegyelem jelentőségéből. Az mindig hasznos, akár van vírus, akár nincs. És időszerű említeni a márciusi ifjakra való emlékezéssel összefüggésben is, mert ma az egykori bécsi udvarnak a forradalmat követő megtorló korszakánál is jobban gúzsba köti a szabadságunkat ez a világjárvány.