2020. szeptember 23., szerda

Hiteles tájékoztatás, közösségformáló vélemények

Marosvásárhely

Itthon tartani a gyermekeket

Székely Csaba hétköz- és ünnepnapjaiban is a munkának jut a főszerep. A kóródszentmártoni férfi közel másfél évtizede gazdálkodik, pirostarka teheneket tart, és gabonát – kukoricát, szóját, búzát, árpát – termeszt, alkalomadtán pedig busz- és kamionsofőri végzettségét is kamatoztatja. 

Korábban, a 2000-es évek legelején mások földjét dolgozta meg – száz hektáron szántott-vetett –, így sikerült megteremtenie az önállósodáshoz szükséges alaptőkét.

– Tizenhárom éve még sok községbelinek volt megművelni való földterülete, és jól meg is fizették a munkát. Az akkori keresetemből vettem házat – kezdte történetét a háromgyermekes gazdálkodó. – Amikor megházasodtam, édesapám kipótolta a lakodalompénzt, így vettem meg az első traktoromat. Később mikrohitelt vettem fel, abból vásároltam egy 5000 eurós kombájnt. Ez a munkagép két év alatt visszahozta az árát. Apámnak öt hektár földje volt, azokhoz idővel újakat vásároltam. Jelenleg 49 hektárt művelek meg, ebből több mint tíz hektár a sajátom, a többit bérelem. Régen jó ára volt a gabonának, ma már azt is az unió szabályozza. Nagy árat fizetünk a támogatásokért, a mélybe visz minket, gazdálkodókat ez a rendszer. 

– Hogyan értékesíti a gabonát?

– A kukoricát a környékbeli juhászok veszik meg, a szójáért az ország déli részéből jönnek a felvásárlók. Idén nagyon jó lett a kukoricatermés, a búzáé olyan amilyen.

– Meséljen egy kicsit az állattartásról.

– Azt is édesapám kezdte. Ő 2010-ig jól bírta magát, azután vettem át tőle a gazdálkodást. Először csak három fejőstehenem volt, jelenleg 15 egyedes az állomány. Nyári időszakban 20 liter tejet ad egy tehén, így naponta 200–250 liter tejünk van. Egy brassói cég vásárolja fel, korábban naponta, mostanában minden harmadik nap jönnek az áruért. Van hűtőberendezésünk, így frissen tudjuk tartani a tejet. Egy literért egy lejt fizetnek, ha ebből levonjuk a hűtéshez szükséges villanyfogyasztást, 80 banival maradunk.


„Az állatoknak nincs ünnepük”

Vendéglátónk napi rutinjába is engedett betekinteni.

– Hajnali 3 órakor kelek, és este 8-kor, fél 9-kor már ágyban vagyok. Még egy órát nézelődöm az interneten egy mezőgazdasági gépeket értékesítő oldalon, aztán nyugovóra térek. Van, hogy éjjel is a másnapi teendőkön gondolkozom, de ha 2 óráig nem is koppan le a szemem, a szokásos időpontban talpon vagyok. Így megy ez egész évben. Az állatoknak nincs ünnepük, őket ugyanúgy el kell látni, függetlenül attól, hogy húsvét van-e vagy karácsony. A családdal az elmúlt tíz évben nyaralni sem voltunk.

Székely Csabának a jövőre nézve is pontos célkitűzései vannak. A tehénállományt 20 fősre szeretné növelni, ugyanakkor egy nagyobb utánfutóra és egy tárcsára is szüksége lesz. A közeljövő tervei között szerepel a családi ház szigetelése is. Csabának egy 17 és egy 10 éves fia, valamint egy másfél éves kislánya van. Legnagyobbik gyermekének, aki autószerelői szakon végzi a középiskolát, egy műhelyt szeretne létrehozni a házuk udvarán.

– Számomra az a legfontosabb, hogy itthon tartsam a gyermekeket – mondta ki látogatásunk végén az elöregedés szélén álló községek szempontjából is létfontosságú gondolatot a kóródszentmártoni gazdálkodó.

Fotó: Nagy Tibor