2021. szeptember 26., vasárnap

Hiteles tájékoztatás, közösségformáló vélemények

Marosvásárhely

A bizalmatlansági indítvány bárminemű bojkottálása merényletet jelent a demokrácia és a jogállam ellen – jelentette ki szerdán Ludovic Orban, a képviselőház és a PNL elnöke. A bojkott Orban által említett eszközeit, „az eljárásbeli kekeckedéseket, ravaszkodásokat, a parlamenti ülésektől való távolmaradást” viszont nem először használják a politikai pártok, például a PNL is. Csakhogy a liberálisok most éppen azon az oldalon állnak, ahol ezeket a „trükköket” nehezen viselik. 

Egyébként sürgősen véget kellene vetni a kormányválságnak, még mielőtt visszafordíthatatlan károkat okozna a gazdaságnak. A lej értékvesztése már önmagában is vészkiáltás, amit „államférfiaink” – úgy tűnik – nem hallanak. Dan Barna kormányfőhelyettes és az USR PLUS minisztereinek keddi lemondása csak tovább mélyítette a válságot. Florin Cîţu kormányfő elég gyorsan eljuttatta az államfőhöz az USR PLUS lemondott tárcavezetőinek helyére ügyvivő miniszternek javasolt kormánytagok listáját, de ez még mindig nem elég ahhoz, hogy megnyugtassa a befektetőket, gazdasági elemzőket. Akik joggal aggódnak, hiszen olyan jelentős hitelminősítő ügynökség, mint például az amerikai Fitch úgy látja, hogy a koalíciós kormány bukása, az államadósságot nem növelő pénzalapok lehívásának elmaradása veszélybe sodorja a gazdaság konszolidációját, a kormány bukása esetén egy megalakuló kisebbségi kormány nem biztos, hogy rendelkezik elegendő politikai erővel és eszközzel, hogy a fontos szakterületeken végrehajtsa a reformokat. Hozzátehetjük, hogy a reformokkal a többségi kormány sem igyekszik, az intézkedések tűzoltásszerűek, a költségvetés-kiegészítés gyakorlatilag pénzosztogatás a különböző szaktárcáknak, a cél betömni a hiányokat, életben tartani a beruházásokat. A túlélésre elég. 

Visszatérve a kormányválságra, a Fitch hitelminősítő ügynökség értékelését nem hagyják figyelmen kívül a befektetők, a pénzintézetek. A gazdasági elemzők pedig úgy látják, hogy a politikai válság miatt nehezen és drágán jut hitelhez majd az állam (amelynek az adóssága jelenleg a GDP mintegy 50 százalékát teszi ki), sőt, az országos helyreállítási terv keretében lehívható uniós összegek is késhetnek. Ha már világjárvány idején oda jutottunk, hogy bizalmatlansági indítványról kell szavazzon a parlament, jó lenne mihamarabb túl lenni rajta. Tegyék ezt felelősen, felkészülten, gyorsan. Azzal ugyanis, hogy időhúzásra játszanak, csak a politikai válság mélyülését érik el. 

A szenátus és a képviselőház együttes plénumának csütörtöki (mai), 16 órakor kezdődő ülésén, negyedik nekifutásra remélhetőleg sikerül eljutni legalább odáig, hogy felolvassák a Románia egyetlen esélye a túlélésre a Cîţu-kormány menesztése! hangzatos című bizalmatlansági indítványt.