2020. szeptember 21., hétfő

Hiteles tájékoztatás, közösségformáló vélemények

Marosvásárhely

A tegnap 14 órára tervezett parlamenti ülést, amelyen a Szociáldemokrata Párt (PSD) által benyújtott bizalmatlansági indítványról szavaztak volna, hogy marad-e vagy megy „Ludovic Orban és bandája”, kvórumhiány miatt felfüggesztették. 

Délután fél öt körül névsorolvasással kezdődött az újabb „szesszió”, de még ekkor is bizonytalan volt, lesz-e kvórum, összegyűl-e annyi képviselő, hogy szavazatképes legyen az ülés. Ugyanis néhány PSD-s képviselő váratlanul megbetegedett, és nem tudott részt venni a gyűlésen, a liberálisok, az USD, a PMP és az RMDSZ be sem ment a terembe, a kisebbségek képviselői is hiányoztak, egyszóval teljes káosz volt a parlamentben, a törvényhozók egymásnak ellentmondó nyilatkozatokat tettek. 

Elhangzott, hogy az indítvány jogos, de talány, mi lehetett a PSD szándéka a kormánybuktatási kísérlettel alig három hónappal a parlamenti választások előtt. Az is felvetődött, hogy a PSD ezzel próbálja megállítani a szociáldemokrata polgármesterek átvándorlását a PNL-be. 

A parlamenti pártok korábbi nyilatkozatai szerint a Tăriceanu vezette Liberális-Demokrata Párt előre közölte, meg fogja szavazni az indítványt, a Pro Románia Párt állította, hogy támogatja a szocdemeket. 

Az RMDSZ vezetői közül többen megerősítették, hogy nem szavazzák meg a bizalmatlansági indítványt, mert bár nem értenek egyet a kormány intézkedéseivel, nem akarják kormányválsággal tetézni a koronavírus-járvány okozta nehéz helyzetet. A szövetségi elnök a minap azonban már azt mondta, hogy a szavazás napján döntik el, milyen álláspontra helyezkednek. Délután meg már be sem mentek a gyűlésterembe. 

Sok tehát a megválaszolatlan kérdés. 

A tegnapi szavazást elhalasztották, ám ha bukott volna is a kormány, ügyvezető kormányként tovább vezette volna az országot, lett volna egy újabb miniszterelnök-jelöltállítási procedúra, és gyakorlatilag megint káoszba süllyedt volna a belpolitika. Letisztulásra, normális politizálásra nem számíthatunk ezután sem, legfeljebb még nagyobb káoszra. A következő napokban lesznek a nagy leszámolások.