2022. augusztus 11., csütörtök

Hiteles tájékoztatás, közösségformáló vélemények

Marosvásárhely

Korlátozták a fogyasztást

Az aszályos időjárás miatt nemcsak a mezőgazdaságban vannak gondok, hanem a vízszolgáltatással is. A vízhiány miatt ilyen komoly korlátozások soha nem voltak, mint az idén, s a kánikula még csak most kezdődött. 


Fotó: Vajda György (archív)Az Aquaserv Rt. vízszolgáltató vállalat a Mezőség településein csak háromnaponta biztosíthatja a vízellátást, de gond van Jedd községben, Szászrégen körzetében és Erdőszentgyörgyön is, ahol más cég szolgáltat. A lakosság nehezen viseli a vízhiányt, hiszen a megszokott életvitelről le kell mondani, nincs víz a fürdőszobákban, a konyhákban, ami igen kellemetlen, sőt higiéniai és egészségügyi szempontból veszélyforrás is lehet. 

A mezőségi településeken háromnaponta van víz

Az Aquaserv június 20-án értesítette a mezőcsávási, mezősámsondi, mezőbándi, mezőrücsi, mezőkirályfalvi, mezőörményesi, mezőszilvási, mezőmadarasi, mezőpagocsai, uzdiszentpéteri és nagysármási polgármesteri hivatalokat, hogy június 20-ától korlátozni fogja az ivóvíz-szolgáltatást. Ennek értelmében a községekben – összesen 41 településen – csak háromnaponta lesz szolgáltatás. Például azokon a településeken, ahol június 20-án volt víz, csak 23-án szolgáltattak, akinek 21-én volt vize, annak 24-én biztosítottak ismét. 

– Az aszály már júniusban elkezdődött, máskor ez július–augusztusban következett be. Emiatt a kutak vize falun elapadt, más vízforrás viszont nincs, a kertek, a pázsit locsolására a vezetékvizet használták. Óriási volt a vízfogyasztás. A Mezőségen már nem lehet feltölteni a víztartályokat. Bármennyi vizet is szivattyúznak beléjük, nem elegendő. Az Aquaserv vállalat arra kéri a fogyasztókat, hogy használják észszerűen a vezetékes vizet, ne pazarolják öntözésre, hogy minden fogyasztó hozzájuthasson az ivóvízhez. Ahogy évről évre szárazabb az időjárás, a vízellátási gondok mind súlyosabbak lesznek – fogalmazott Nicu Tomuleţiu, az Aquaserv sajtófelelőse.

Kérdésünkre, hogy összefügg-e a mezőségi vízhálózat kisebb hozama az alulméretezett rendszerrel, a szóvivő válasza igenlő volt. Ám létezik egy projekt, amely bővíteni hivatott a mezőségi vízhálózat kapacitását a vízhozam növelése érdekében. Azonban ennek a hálózatnak az építése még nem kezdődött el. Előfordulhat, hogy amire a hálózat elkészül, „túlnövik” a települések. 

– A csapadékhiány miatt nemcsak a Mezőségen probléma a vízellátás, hanem másutt is, például Jedd község településein. Amikor megépítették a község vízhálózatát, adott számú fogyasztóra, házra tervezték, de most a házak és a fogyasztók száma megkétszereződött. Tehát a megnövekedett fogyasztás miatt a hálózat kapacitása már nem elegendő a zavartalan szolgáltatáshoz – fogalmazott.


Fotó: Vajda György (archív)Vízkorlátozás Szászrégen körzetében is

A vízhálózat túlterheltsége miatt június 21-től Szászrégen körzetében is korlátozták az ivóvíz-szolgáltatást. Déda, Marosoroszfalu, Magyaró, Marosvécs, Petele, Gernyeszeg, Görgényoroszfalu, Faragó, Alsóidecs, Görgényszentimre, Vajdaszentivány, Beresztelke, Bátos, Marosfelfalu, Tekeújfalu, Alsóbölkény víztartályait 23.30 és hajnali 6 óra között töltik fel. Mivel nem folyamatos a tartályok feltöltése, előfordulhat, hogy napközben az említett községek településein elfogy a vezetékvíz, s csak éjfél körül lesz újra. 

E községek lakóit is arra kéri a szolgáltató, hogy csupán háztartási célra használják a vizet, semmi esetre sem öntözésre.

Nincs lehetőség a pazarlók büntetésére

Nemcsak Maros megyében, hanem országszerte gond a vízellátás, például Temes, Iaşi, Beszterce-Naszód megyében is. Súlyos a helyzet Európában is, Olaszországban például komoly korlátozásokat vezettek be, nem beszélve arról, hogy az Amerikai Egyesült Államokban bírságolják azokat, akik a vezetékvizet locsolásra vagy az úszómedencék feltöltésére használják. A rendőrség ellenőrzi, hogy hogyan tartják be az emberek a vízkorlátozási szabályokat, s ha valakit rajtakapnak, hogy locsol, vizet pazarol, annak fizetni kell. 

Nálunk egyelőre csak figyelmeztetik a lakosságot, bírságot nem róhatnak ki, mert ez a kihágás jogilag nincs szabályozva. 

Marosvásárhelyen számíthatunk-e vízkorlátozásra? – kérdeztük a szóvivőt, aki kijelentette, hogy a megyeközpontban a közeljövőben nem áll fenn ilyen veszély. A vízkorlátozással kapcsolatos intézkedésekről az Aquaserv értesítette a Közegészségügyi Igazgatóságot, a Fogyasztóvédelmi Felügyelőséget, a Katasztrófavédelmi Felügyelőséget és a községek polgármesteri hivatalait is.