2020. november 30., hétfő

Hiteles tájékoztatás, közösségformáló vélemények

Marosvásárhely

Tíz évvel a giuleşti-i újszülöttosztályon, öt évvel a Colectiv szórakozóhelyen keletkezett tűzeset után ismét súlyos tragédia történt. Ezúttal szombaton a karácsonkői (Piatra Neamţ) megyei kórház intenzív osztályán ütött ki tűz, tíz ember halálát és hét súlyos sérülését okozva, a betegeket menteni próbáló ügyeletes altatóorvost pedig égési sérülésekkel, válságos állapotban szállították Belgiumba orvosi kezelésre.

A tragédia bekövetkezésének okait vizsgálják a szakértők, a felelősöket keresik – és joggal. Nem elég kijelenteni, mint Nelu Tătaru egészségügyi miniszter tette, hogy „mindenki hibás az országban, amiért elnézte, hogy három évtizede válságos állapotban tartják az egészségügyet”. Nem, miniszter úr, nem mindenki hibás. Azok a hibásak, akik döntéshozói tisztségben vannak, akik jogszabályokat fogadnak el, akik 30 éve alulfinanszírozzák az egészségügyet, akik szemet hunynak a hiányosságok felett, miközben működési engedélyeket adnak ki, akik a gyökerekig átpolitizálták a rendszert. Elsősorban ők a vétkesek, a vétkeseknek pedig nevük és funkciójuk van! 

A 2010-ben a giuleşti-i újszülöttosztályon történt tűzvész után, amiben hat csecsemő hunyt el, nagyszabású ellenőrzés indult országszerte a kórházakban. Azt reméltük, ez alaposan „átvilágítja” az egészségügyi intézeteket tűzvédelmi szempontból, és megoldódnak a problémák, de a következő években még legalább nyolc esetben ütött ki tűz romániai kórházakban. A Colectiv-tragédia szintén a tűzvédelmi hiányosságokra terelte a figyelmet, illetve arra, hogy a romániai kórházakban szinte leküzdhetetlen és emberéleteket követel a kórházi fertőzés, ugyanakkor még mindig ott tartunk, hogy képtelenek vagyunk ellátni a súlyos égetteket. 

Ezúttal a karácsonkői intenzív osztály betegei haltak meg amiatt, hogy vélhetően egy orvosi berendezés meghibásodott. A hivatalos nyilatkozatok pedig egymásnak ellentmondanak, és megy az egymásra mutogatás: a Neamţ megyei prefektus szerint a kórházvezetésnek nem volt engedélye a kórházban történő építési munkálatokra, az intenzív osztály átalakítását és a koronavírusos betegek átköltöztetését jóváhagyás nélkül hajtották végre, ezzel ellentétben a PSD elnöke szerint az intenzív osztály törvényesen, közegészségügyi engedéllyel működött. A kórház igazgatója tegnap bejelentette lemondását, példáját eddig még nem követte politikus. Időközben (ez alól Maros megye sem kivétel) az intenzív terápiás osztályokon elrendelték az ellenőrzést, az orvosi berendezések vizsgálatát. A szaktárcavezető szerint a teljes rendszert átvizsgálják: mind az egészségügy menedzsmentjét, mind az ápolási kapacitást. A kórháztűz halottait ez már nem hozza vissza az életbe, de talán halvány reményünk lehet, hogy a jövőben elkerülhetők lesznek az ilyen tragédiák…