2020. július 8., szerda

Hiteles tájékoztatás, közösségformáló vélemények

Marosvásárhely

Ismét használhatják a sporttermeket a profi sportcsapatok – jelentették be a június 1-jétől érvényes enyhítő intézkedéseket a hatóságok. Az edzéseket azonban csak egyénileg, illetve kisebb csoportokban lehet végezni, illetve az engedmény a kontaktsportokra nem vonatkozik.

Marosvásárhelyen az egyetlen csapat, amely érdekelt lehetne a mostani intézkedésben, a CSM női kézilabdacsapata, amelyre az edzések engedélyezését követő 30 nap után osztályozó vár. 

A csapat menedzsere, Claudiu Evi azonban attól tart, hogy a „kontaktsportok” kifejezés a kézilabdára is vonatkozik. Szó ami szó, a hatóságok kommunikációja nem először hagy kívánnivalót maga után (nem csak a sport terén), amiből az érintettek sokszor csak keveset értenek. És az is igaz, hogy egy olyan sportágról van szó, amelyben az ütközések a játék részét képezik, az ellenfelek között intenzív fizikai kapcsolat van, és az egyéni edzéseknek ilyen szempontból minimális a jelentőségük.

Mindezt még tisztázni kell, mondta, illetve azt is közölte, hogy az edzések megkezdésének időpontjaként azt a napot veszi majd figyelembe a szövetség, amikortól teljes létszámban, korlátozások nélkül lehet majd edzeni. Szerinte július közepe után lehet majd csak szó az osztályozó tornáról, de inkább augusztusban, az új idény megkezdése előtt.

Ez a torna amúgy számos tisztázandó kérdést vet még fel, hiszen a játékosok szerződései június végén lejárnak, megnyílik az új átigazolási időszak, így az osztályozó tornát teljesen más keretekkel lehetne majd lejátszani, ha a szövetség nem hoz egy olyan döntést, hogy csak azokat a játékosokat engedje pályára lépni, akik az előző ciklusban is a részt vevő csapatok tagjai voltak.

Ehhez azonban szükség van a játékosok beleegyezésére is, illetve nehezen elképzelhető, hogy amennyiben időközben máshová szerződtek, az új klubnak ne lenne ebbe beleszólása. Mind olyan kérdés, amelyre ma még nem ismert a válasz.

Ami a marosvásárhelyi klubot illeti, a folytatást mély homály fedi. A csapat legjobbjait már régóta próbálják elcsalogatni élvonalbeli klubok, és ha eddig még nem ís írtak alá máshová, ez nem jelenti, hogy nem fogják megtenni, így részvételük az osztályozón ennek a feltétele. Hasonlóan a két tavasszal leszerződött idegenlégiós, akiket éppen az osztályozóra hoztak, de egy percet sem tudtak játszani, és akiknek június végén lejár a szerződésük, a meghosszabbítás pedig a szabályok szerint minimum hat hónapra lenne érvényes.

A klubnál az anyagi háttér is bizonytalan, így ha sikerülne is kivívni a feljutást, igen bonyolult lenne olyan keretet összeállítani, amely képes lenne helytállni az élvonalban.

Claudiu Evi elmondta: nem túl optimista, ami a CSM helyzetét illeti, a korábbi Olimpic magánklub keretei között pedig képtelenség lenne kizárólag szponzorokkal élvonalbeli csapatot működtetni. Egyetlen, magánszponzorok által működtetett csapat sincs ma a női kézilabda élvonalában. A legsötétebb forgatókönyvként akár meg is szűnhet a marosvásárhelyi felnőtt női kézilabdacsapat – vélte.

Egyelőre azonban a lehető legjobban szeretnék előkészíteni az osztályozót, megpróbálnak feljutni a MOL ligába, utána pedig meglátják, hogy milyen támogatásra számíthatnak a város és a szponzorok részéről.

Fotó: Nagy Tibor