2021. január 27., szerda

Hiteles tájékoztatás, közösségformáló vélemények

Marosvásárhely

Javaslatokat ismertetett szerdán az Európai Bizottság a menekültügyek európai uniós kezelésének javítására.

(MTI) Javaslatokat ismertetett szerdán az Európai Bizottság a menekültügyek európai uniós kezelésének javítására, beleértve a határok nélküli belső mozgást biztosító schengeni övezetet működtető szerződés módosítását is a határellenőrzések kivételes körülmények közötti visszaállításának megkönnyítésével.

Mint Cecilia Malmström belügyi biztos Brüsszelben elmondta, elképzeléseik szerint a visszaállításra olyan esetben is sor kerülhetne, ha az övezet külső határainak egy részére kivételesen nagy bevándorlási nyomás nehezedne.

„A schengeni térség biztonságának szavatolása érdekében rendkívül kivételes körülmények között – például ha a külső határ egy része váratlanul intenzív nyomás alá kerül – szükség lehet a belső határokon való ellenőrzés korlátozott mértékű visszaállítására” – fogalmazott az uniós illetékes.

Hangoztatta ugyanakkor, hogy a bizottság továbbra is védeni és támogatni kívánja a schengeni együttműködést, amely az EU-integráció egyik legfontosabb vívmánya. „Az európai határok szabad átlépése olyan eredmény, amelyet nem adhatunk fel, hanem éppen erősítenünk kell” – szögezte le.

Brüsszeli közleménye szerint a bizottság „a migrációs kihívások kezelésére és a vele járó lehetőségek kihasználására irányuló strukturáltabb, átfogó gyors reagálású uniós megközelítés kezdeményezéseit” terjesztette elő. A kezdeményezések „a migráció számos aspektusát felölelik, köztük a határellenőrzés és a schengeni igazgatás megerősítését, a közös európai menekültügyi rendszer kiteljesítését, a célzottabb legális bevándorlást, a bevándorlók sikeres beilleszkedését elősegítő bevált módszerekkel kapcsolatos tapasztalatcserét, valamint stratégiai megközelítés kialakítását a harmadik országokkal a migráció terén folytatott együttműködésre vonatkozóan”.