2021. október 26., kedd

Hiteles tájékoztatás, közösségformáló vélemények

Marosvásárhely

„Szívügyünk a család!”

Pénteken Marosszentgyörgyön tartotta 15. kongresszusát az RMDSZ. A kongresszuson jelen voltak a román és a magyar kormány, romániai, magyarországi és határon túli pártok vezetői, nemzetközi partnerek és az erdélyi magyar intézmények képviselői. 

Kelemen Hunor RMDSZ-elnök beszédében hangsúlyozta, hogy évekkel ezelőtt pragmatikus transzilvanizmusnak nevezték azt az értékrendet, amely a szövetséget meghatározza. „Transzilvanisták vagyunk: nemcsak azért, mert földrajzilag ez a mi hazánk, hanem sokkal inkább azért, mert azokat a transzilván értékeket valljuk mértékadónak, amelyek elvezettek Kós Károlytól Sütő Andrásig, Szentimrei Jenőtől Tamási Áronig és Kányádi Sándorig, Bánffy Miklóstól Kántor Lajosig, Tavaszy Sándortól Egyed Péterig. Külön-külön lehetünk konzervatívak vagy liberálisok, kereszténydemokraták vagy szocialisták, baloldaliak vagy jobboldaliak, esetleg centristák, de együtt erdélyi magyar transzilvanisták vagyunk. Ezzel a pragmatikus transzilvanizmusunkkal vívtuk meg politikai csatáinkat az elmúlt két évben is.”

A továbbiakban felidézte, hogy a 2019-es európai parlamenti választások előtt célként tűzték ki a brüsszeli képviselet megőrzését, a választások pedig bebizonyították, a jó ügy mellé az erdélyi magyarok szívesen odaállnak. A tavalyi önkormányzati választásokon voltak sikereik és kudarcaik is. „Marosvásárhely megnyerése a legnagyobb öröm. Ennél már csak a felelősségünk nagyobb, hisz a mandátum végéig bizonyítanunk kell, hogy a vezetésünkkel jó irányt vett a város, elkezdődtek a fejlesztések, és van remény arra, hogy Marosvásárhely visszakapja egykori fényét, elfoglalja az őt megillető helyet. Szatmárnémeti megőrzése pontosan azt bizonyítja, hogy komoly munkával, jó tervezéssel, türelemmel és kitartással etnikailag vegyes környezetben is sikeresek lehetünk.”

Kijelentette: Míg a választási kampányban politizálni kell, a két választás között irányítani kell az önkormányzatokat. Amennyiben a dolgokat összekeverik, és közigazgatás helyett politizálnak, „abból sok jó nem származik”. A parlamenti választásokon meg tudták ismételni a 2016-os eredményt, így a szövetség parlamenti súlya megmaradt.

Kelemen Hunor

Fotók: Karácsonyi Zsigmond


„Mi az egyenes beszéd hívei vagyunk”

Arról is szólt, hogy tavaly a választási kampányban azt mondták, amennyiben megkapják a közösség bizalmát, és adottak lesznek annak a feltételei, hogy vállalják a kormányzást, ez lesz az első számú opciójuk.

„Megkaptuk a bizalmat és a felhatalmazást a választóinktól, és adottak voltak az alapfeltételek ahhoz, hogy kormányalakítási tárgyalásokat kezdjünk. Leültünk a Nemzeti Liberális Párt és az USR-PLUS képviselőivel, és több mint hat év után ismét vállaltuk a kormányzati szerepet, valamint az azzal járó felelősséget (…) Nyolc hónapnyi tevékenységünk igazolja, hogy tudjuk a dolgunkat, hozzáértően végezzük a munkánkat, halljuk és megértjük a társadalom problémáit, döntéseinkkel igyekszünk olyan megoldásokat találni, amelyek visszahozzák az elveszett reményt, megerősítik ott, ahol az meggyengült, és tervezhető jövőt biztosítanak minden polgár, minden család, minden közösség számára.” A koalíciós válságról azt mondta: lezárható. 


A kormány ideiglenesen befagyaszthatja az energiaárakat

Az RMDSZ elnöke szerint ma az egyik legfontosabb feladata a kormányzásnak, hogy az elszabadult energiaárak miatti nehéz helyzetbe kerülő családokat, vállalkozásokat megsegítse. „Az államnak kompenzálnia kell az árnövekedést: nem állhat elő olyan helyzet, hogy valaki télen nem képes kifizetni a számlát, valamint hogy egy vállalkozást ilyen okból be kelljen zárni. A kormánynak kötelessége lépni: ideiglenesen befagyaszthatja az energiaárakat.” 


Meg kell védeni az emberi életeket!

A másik kérdés, amire azonnal választ kell adni, és újra meg újra újabb megoldásokat találni, az a világjárvány negyedik hulláma okozta problémák – jelentette ki. Ezért most, hogy ideiglenesen az egészségügyi tárcát is az RMDSZ vezeti, néhány döntést hoznak. „Meg kell védeni az emberi életeket, meg kell próbálni korlátozni a vírus terjedését, nem szabad a gazdaságot teljesen lezárni, és nem szabad a krónikus betegeket orvosi szolgáltatások nélkül hagyni.” 

Kelemen Hunor szerint még az idén meg kell oldani a bírákat és ügyészeket kivizsgáló különleges ügyosztály kérdését, a decentralizáció által közelebb kell vinni a helyi közösségekhez a döntést, érvényesíteni kell a szubszidiaritás elvét. 

Kitért arra is, hogy a kormányprogramban szerepel a nemzeti kisebbségekről szóló törvény elfogadása. Az RMDSZ már dolgozik egy szövegjavaslaton, amely az ősz folyamán elkészül. Ugyanis a nemzeti kisebbségek számára az anyanyelven való oktatás nemcsak a tudás átadásának eszköze, hanem az identitásképzésé és -megőrzésé is.


Új családtámogatási és gyermeknevelési rendszerre van szükség

A folytatásban a szövetséget, de a régió társadalmait is mélyen érintő folyamatos elvándorlásról szólt. „Míg a befektetők az olcsó munkaerőt keresik, és gyorsan mozognak, addig ugyanilyen sebességgel a munkaerő a másik irányba, a jól fizető állások után indul. Ugyanakkor kevesebb gyerek születik, ezért többek között arra van szükség, hogy újragondoljuk a családtámogatást és a gyermeknevelési támogatási rendszert.”

Ezért – jelentette ki – új megközelítésre van szükség, olyan támogatáspolitikára, amely reményt és biztonságot nyújt minden családnak. Segíti a gyerekeket nevelő szülőket, és az alanyi jogon járó támogatás mellé jövedelemhez kötött adóleírás formájában megvalósuló, kiegészítő támogatást nyújt minden gyermeket nevelő családnak. Lakáshoz segíti a fiatal családokat, kedvezményes lakásvásárlási kölcsönt biztosít számukra.


„Mindig értékeltem az RMDSZ szakmaiságát és erkölcsi tartását”

Ludovic Orban, a PNL és a képviselőház elnöke méltányolta az RMDSZ korrektségét, megbízhatóságát, a közös kormányprogram iránti hűségét, tisztségviselői szakértelmét, felidézve, hogy a szövetség legtöbbször a jobbközép román pártokkal vállalkozott közös kormányzásra, amikor pedig a baloldal volt hatalmon, többnyire parlamenti támogatás révén érvényesítette a magyar kisebbség politikai érdekeit.


Elfogadhatatlan minden, ami az RMDSZ-t gyengíti

A kongresszuson Semjén Zsolt, Magyarország miniszterelnök-helyettese kijelentette: a KDNP és az RMDSZ viszonya már a kezdetektől fogva nemcsak partneri, hanem baráti is. „A KDNP a kezdetektől fogva RMDSZ-párti, azért, mert magyar pártiak vagyunk. Ha egyszer az RMDSZ megroppanna, Bukarestbe nem más párt fog kerülni, hanem senki. Ezért tehát minden elfogadhatatlan, ami az RMDSZ-t gyengíti.” 


Közösen az ország talpra állításáért

Florin Cîţu kormányfő szerint az RMDSZ felelősségteljes koalíciós partner, nem folyamodik zsaroláshoz, de a nehézségek láttán sem futamodik meg. „Így lehet közösen az ország talpra állításáért, a helyi közösségek fejlesztéséért dolgozni” – fogalmazott.

Kijelentette: felelőtlenség lenne az egészségügyi válság közepette kormány nélkül hagyni az országot, és az RMDSZ-szel közösen akarja folytatni a kormányprogram megvalósítását. 


A legfontosabb a magas energiaárak miatt nehéz helyzetbe került emberek segítése

Marcel Ciolacu, a Szociáldemokrata Párt (PSD) elnöke a legsürgetőbb feladatnak a magas energiaárak miatt nehéz helyzetbe került emberek segítését tartja, az ezt célzó intézkedésekhez a PSD valamennyi parlamenti erővel kész tárgyalni és összefogni. Mint mondta, a román politikum tanulhat az RMDSZ komolyságából és szakszerűségéből.

Marcel Ciolacu


„A kormányzati részvétel lehetőség a magyar közösség felemelésére”

Novák Katalin, Magyarország családokért felelős tárca nélküli minisztere tolmácsolta Orbán Viktor miniszterelnök üzenetét: „Meggyőződésem, hogy az a példaértékű összefogás, ami az elmúlt évben a romániai helyhatósági, majd parlamenti választásokon kivívott nagyszerű eredmények alapját biztosította, döntő mértékben múlik az RMDSZ három évtized alatt szerzett tekintélyén, politikai súlyán, szervezeti erején és tagjainak elkötelezettségén. Az önök által vezetett szövetségnek köszönhetően az erdélyi magyarság képviselői ma újra ott vannak a román kormányban, lehetőséget szerezve arra a munkára, amely a magyar közösség felemelésének és szülőföldjén való megtartásának záloga”.

Varujan Pambuccian, a parlamenti kisebbségi csoport elnöke, Roberta Metsola, az Európai Parlament első alelnöke, Antonio López Istúriz White, az Európai Néppárt főtitkára videóüzenetben köszöntötte az RMDSZ kongresszusát.

A kongresszus elfogadta a Szívügyünk a család! cselekvési tervet a 2021–2024-es időszakra, amely a következő évek kormányzati feladatait, legfontosabb társadalmi, gazdasági és szociális területeinek stratégiai irányát szabja meg. 

Novák Katalin