2019. december 14., szombat

Hiteles tájékoztatás, közösségformáló vélemények

Marosvásárhely

Azt állítja a Kovászna, Hargita és Maros megyei románok civil fóruma, hogy az RMDSZ elnöke mellébeszél, sőt egyenesen hazudik, amikor az úzvölgyi temetőben történtekről beszél, és azt állítja, ez Románia igazi arca.

A fórum szerint a temetőben történt vandalizmus leírásának minden szava szemenszedett hazugság. Mi több, még az is valótlanság, hogy egyáltalán magyar temetőről lenne szó. Ugyanis a székely megyék románjainak fóruma szerint a temető „elmagyarosítása” 1944-ben kezdődött el, amikor a nyomát is eltüntették minden más nemzetiségű elesett katona sírjelének. Szerintük a temető körüli élő lánc és a bejárat lelakatolása is törvénytelen cselekmény volt, így akarták megakadályozni, hogy a románok beléphessenek oda. És mindezt éppen a hősök napján. „A profi mozgósítás, az, hogy a magyarok épp akkor kezdtek el imádkozni, amikor a románok a temetőbe mentek, ékes bizonyítéka annak, hogy románellenes provokációról van szó” – hirdetik a fórumosok.

Innentől kezdve retorikájukat egyetlen ember, az RMDSZ elnökének kicsinyes és alpári pocskondiázására hegyezik ki. A maguk „igazát” bizonyítandó sorolják a szövetség elnökének „bűneit”. Szerintük az „igazi” Románia az, ahol 1989-ben, a Magyar Dolgozók Tanácsa utódszervezeteként létrejöhetett az RMDSZ, egy olyan civil szervezet, amely úgy párt, hogy a párttörvények nem vonatkoznak rá, és amely azóta is etnikai, provokatőr, a román állammal szemben ellenséges politikát folytat. És amelyet egy „noném” karcfalvi aktivistacsaládban született egyén vezet, aki kétszer lett miniszter és egyszer miniszterelnök-helyettes, csak azért, mert magyar volt. Miközben tehetséges fiatalok ezrei vándoroltak ki az országból. Ő és pártja pedig évi 5-7 millió eurót kap az államtól, amelyet úgy költ el, ahogy úri kedve tartja. Holott az RMDSZ nélkül egyszerű falusi „veterinár” maradt volna. Azonban az ország nyitása a demokrácia felé és a többségi lakosság végtelen toleranciája híres emberré tette.

A fórum hosszan ecseteli az RMDSZ elnökének hibáit és vétkeit, kár lenne tintát és papírt pazarolni az elismétlésére. Azzal folytatja, hogy az RMDSZ a hatalom cinkos hallgatása mellett ezentúl is folytatni fogja a törvénytelenségek sorát, miközben a többséget kiáltja ki vétkesnek. Eközben az „agresszív kisebbség”, vagyis a magyarok továbbra sem engedik be a románokat egy „nemzetközi” katonatemetőbe. Ezeket az „óriási hazugságokat” a nemzetközi sajtó átveszi és szajkózza, az RMDSZ elnökének meg haja szála sem görbül. Ez az igazi Románia – állítja a civil fórum.

Kell ehhez kommentár?