2021. június 20., vasárnap

Hiteles tájékoztatás, közösségformáló vélemények

Marosvásárhely

Nyugodt gyalogosövezeteket, sétatereket szeretnének a marosvásárhelyiek a központi zónában

A Marosvásárhelyi Polgármesteri Hivatal által kezdeményezett közvélemény-kutatásban részt vevő lakosok 70%-a támogatja a Bolyai utca, az Enescu utca és a Győzelem tér 3. szám alatti járdasziget sétatéri átalakítását, főként hétvégék alkalmával. 

A kérdőívet április 12-ig megközelítőleg 2000 marosvásárhelyi lakos töltötte ki, és küldte el javaslatait is. Ezeket elemezzük, és figyelembe vesszük a sétaterek kialakításakor. 

A lakosság többek között azt is szorgalmazza, hogy városunkban legyen több bicikliút, pad, legyen művészetek utcája, több közillemhely, köztéri butik és pub is. Arra a kérdésre, hogy „Mennyire fontos az említett utcák, terek sétálóövezetté alakítása, és a biciklisek számára használható terek kialakítása?”, a következő válaszok érkeztek: 50,1% úgy véli, hogy nagyon fontos a Bolyai utca sétálóutcává alakítása, a válaszadók 60%-a úgy véli, hogy fontos az Enescu utca gyalogosövezetté alakítása, és 70%-uk támogatja a Győzelem téri járdasziget átalakítását is. 

A marosvásárhelyi válaszadók 67,5%-a szerint nagyon fontos, hogy ezek a terek védve legyenek a gyalogosok számára, zártak az autós forgalom előtt. 62,9%-uk szerint a hivatalnak létre kell hoznia kényelmes, kikapcsolódásra lehetőséget biztosító közösségi tereket.

A felmérésből még kiderül: a válaszadók több mint 70%-a támogatja, hogy megvalósítható megoldásokat dolgozzunk ki a közterek fenntarthatóságára, illetve 54,4%-a támogatja, hogy biciklitároló állványokat is elhelyezzenek a tereken. A válaszadók fele szerint fontos lenne, hogy ezeken a tereken okoseszközöket is alkalmazzanak (wifi, elektromos áramellátás lehetősége), 67%-a pedig kiemeli, hogy nagyon fontos lenne a nem látók számára kialakított tapintható információs felületek elhelyezése, illetve a mozgássérültek számára rámpák kialakítása is. A felmérésben részt vevők 41,1%-a szerint ezeken a tereken teljes mértékben meg kell szüntetni a parkolókat. 

Metodológia: Az online felmérésre mintegy 2000 marosvásárhelyi válaszolt, közülük 22,7% a központi övezetben, 64,7% más negyedekben és 12,6% a városon kívül él. 

A felmérés adatai alapján a végkövetkeztetés egyértelmű: a vásárhelyiek több mint 70%-a azt szeretné, hogy városi tereink zöldek legyenek. 

Marosvásárhely Polgármesteri Hivatala figyelembe veszi a lakosság igényeit, és a terek kialakításakor ezek alapján járunk el. 

Központi sétálóutcákat nyitunk meg! Április 24-től, szombattól kezdődően, 14 órától vasárnap 18 óráig az autós forgalom előtt lezárjuk a következő útszakaszokat: 

– az 1918. December 1. sugárút és Győzelem téri útkereszteződéstől (Mureş Mall) egészen a McDonald’s-ig (a nagy katedrális felé vezető irányban); 

– a Művészet utcától (Mc Donald’s melletti utca) egészen a nagy katedrálisig;

– Bolyai utca;

– Enescu utca.

A központi övezet sétálótérként való megnyitására ezentúl minden hétvégén és a hivatalos ünnepnapokon is sor kerül. 

Marosvásárhely Polgármesteri Hivatala, bel- és külkapcsolati osztály