2021. szeptember 26., vasárnap

Hiteles tájékoztatás, közösségformáló vélemények

Marosvásárhely

Szeminárium a gondokról és feladatokról

A fogyasztói társadalom hulladéktermelése nem fenntartható, ezen változtatni kell! – hangzott el azon a szemináriumon, amely múlt csütörtökön zajlott Nyárádszentlászlón a marosvásárhelyi Fókusz Öko Központ (FÖK), a Nyárádgálfalvi Polgármesteri Hivatal és az Ecolect egyesület szervezésében.

Egy felmérés során kiderült, hogy az embereket leginkább foglalkoztató négy kérdés: a víz, a kisgazdák mezőgazdasági termékeinek értékesítése, a hulladékgazdálkodás és a mobilitás, ezért a FÖK ezen tematikák mentén szervez szemináriumokat az Európai Klímaszövetség által finanszírozott program, a Változtasd meg a jövőt! (Change the Future) révén. A csütörtöki találkozó témája a hulladékgazdálkodás, a hulladékhoz való viszonyulás volt – mondta el a Népújságnak dr. Hajdu Zoltán elnök.

A fenntartható fejlesztési célok szerint a hulladékmennyiséget csökkenteni kell, az anyagokat újra felhaszálni, ha pedig egyik sem lehetséges, akkor újra kell hasznosítani. A Backamadarasról, Nyárádgálfalváról, Nyárádszeredából, Nyárádmagyarósról, Székelyberéből, Csíkfalváról érkezett polgármesterekkel és önkormányzati dolgozókkal elbeszélgettek arról, hogy milyen módszerekkel lehet elérni a hulladékcsökkentést, például rendezvényeken nem egyszer használatos anyagokat és eszközöket használunk, és sokat segíthet a csomagolóanyagok helyes használata is. Ugyanilyen lényeges a komposztálás, hiszen jelentős mennyiségű szerves, komposztálható anyag kerül a kommunális hulladékba. Brezovszki-Tóth Andrea, az Ecolect igazgatója az általa vezetett társulás célját, illetve a megyei integrált hulladékgazdálkodási rendszert és a Maros megyei hulladékgazdálkodás helyzetét mutatta be.

A résztvevők egyetértettek abban, hogy a hulladékmennyiség csökkentése nem egy hulladékgazdálkodási cég feladata, hanem elsősorban egyéni szemléletváltással kezdődik, továbbá a hulladékgazdálkodási cég, az önkormányzatok, civil szervezetek közös munkája kell legyen, és a tájékoztatásban is ez az együttműködés kell érvényesüljön a különböző felek között.

A szeminárium végén egy kis gyakorlati bemutató is volt, elkészítettek egy kerti komposztálóládát, amit bárki összeállíthat. Felmerült az az igény, hogy a FÖK a falvakban tartson képzést a komposztálási lehetőségekről.

Dr. Hajdu Zoltán szerint számukra környezetvédelmi szervezetként nagyon fontos a szemléletváltás, a fogyasztói társadalom nagy mennyiségű hulladéktermelését le kell állítani; a hulladékgazdálkodás sok tekintetben szerepet játszik a klímaváltozásban is.

A szeminárium végén komposztálóládát állítottak össze

Fotó: ifj. Hajdu Zoltán