2021. november 28., vasárnap

Hiteles tájékoztatás, közösségformáló vélemények

Marosvásárhely

A stratégiai kommunikációs törzs (GCS) közlése szerint az utóbbi 24 órában 7589 személyt diagnosztizáltak SARS-CoV-2-fertőzéssel. 487 koronavírussal összefüggésbe hozható halálesetet regisztráltak, de ezek közül 25 haláleset korábban következett be. Az új eseteket csaknem 65 ezer teszt eredményének feldolgozása nyomán igazolták, ezekkel 1 718 726-ra nőtt a járvány eleje óta diagnosztizált fertőzöttek száma. Az elmúlt 24 órában 487 koronavírussal diagnosztizált személy haláláról érkezett jelentés. Az elhunytak közül 443-an nem voltak beoltva, ugyanakkor 452 páciensnek volt valamilyen társbetegsége. A 44 beoltott áldozat 40 és 49 év közötti, illetve 80 éven felüli volt, és kettő kivételével mindannyian más betegségekben is szenvedtek. Ezzel 51 483-ra emelkedett a koronavírussal összefüggésbe hozható halálesetek száma Romániában.


Az oktatás újrakezdése a fertőzésszámok emelkedéséhez vezet

Az oltáskampányt koordináló országos bizottság elnöke szerint az oktatás újrakezdése a koronavírusos fertőzések számának emelkedéséhez fog vezetni.

Keddi sajtótájékoztatóján Valeriu Gheorghiţă újságírói kérdésre válaszolva emlékeztetett arra, hogy az iskolai oktatás és az ehhez kapcsolódó tevékenységek elkezdése a szünidők lejárta után korábban is növelte az esetszámokat. Ezt a katonaorvos azzal magyarázta, hogy az emberek mobilitásának és a közöttük lévő interakciók számának növekedése kedvez a koronavírus terjedésének. Hangsúlyozta, hogy nem kizárólag a gyerekek iskolai jelenlétére utal, hanem az összes ehhez kapcsolódó tevékenységre, többek között a zsúfolt tömegközlekedési eszközökön megtett útra az otthonuktól az iskoláig és vissza.

Valeriu Gheorghiţă szerint a vírus terjedésének a hideg évszak is kedvez, mert az emberek többet ülnek zárt helyiségekben, és ritkábban szellőztetnek. A szakember hangsúlyozta: hamis az az üzenet, hogy a járvány negyedik hulláma „megszűnőfélben van”. Szerinte a járványhelyzet ugyan stabilizálódni látszik, de ez nem jelenti a negyedik hullám végét. Példának hozta fel azokat az európai országokat, ahol az utóbbi napokban jelentősen több a fertőzött. 

Gheorghiţă ugyanakkor felhívta a figyelmet arra, hogy a magas átoltottságú európai országokban az esetszámok emelkedése nem jár együtt a súlyos megbetegedések és a halál-esetek számának növekedésével.

A katonaorvos kitért arra is, hogy szükség van az első két adag vakcina beadása után a harmadik, úgynevezett emlékeztető dózis beadására is, tekintettel arra, hogy a fertőzött személyek 35-40 százaléka több mint öt hónapja kapta meg az oltóanyag második adagját.