2021. november 27., szombat

Hiteles tájékoztatás, közösségformáló vélemények

Marosvásárhely

A legutóbbi tájékoztatás óta 18.863 új koronavírusos megbetegedést igazoltak Romániában, több mint 81 ezer teszt eredményének feldolgozása nyomán – közölte kedden a stratégiai kommunikációs törzs (GCS). Ez a legmagasabb napi esetszám eddig. Az új esetekkel 1.486.264-re nőtt a járvány eleje óta diagnosztizált fertőzöttek száma, 1.261.267 személyt gyógyultnak nyilvánítottak. Az elmúlt 24 órában 574 koronavírussal diagnosztizált személy halt meg. Közülük 13 haláleset korábban következett be, és csak most került be az országos összesítésbe. Jelenleg 19.730 személyt kezelnek kórházban Covid–19-cel, 1805-en szorulnak intenzív terápiás ellátásra. A kórházban kezelt páciensek között 486 kiskorú, és közülük 36-ot ápolnak az intenzív osztályon. Románia területén 137.484 igazoltan koronavírus-fertőzött személy van otthoni, 18.506 intézményi elkülönítésben. Ugyanakkor 56.258 személy van házi, 144 intézményes karanténban. (Agerpres)


Közel 600 millió Covid-igazolást adtak ki

Az Európai Unióban több mint 591 millió példányban állították ki ez idáig a koronavírus-járvány elleni védettséget igazolni hivatott, digitális Covid-igazolást, négy kontinens 43 országa csatlakozott már az uniós rendszerhez – közölte hétfőn Brüsszelben az Európai Bizottság. Összesen 60 olyan unión kívüli ország vette fel a kapcsolatot a brüsszeli testülettel, amely csatlakozni kívánt az uniós rendszerhez. Ezek egy része már csatlakozott, 28 országgal pedig technikai szintű egyeztetés folyik. Az Európai Parlament Eurobarométer-felmérése szerint az uniós polgárok mintegy kétharmada egyetértett abban, hogy az igazolás a járvány alatt a legbiztonságosabb módon tette lehetővé az Európán belüli szabad utazást. Húsz uniós tagállam használja – kiegészítő nemzeti jogalapra való hivatkozással – a tanúsítványt belföldi célokra is, például tömeges rendezvényekre, éttermekbe, mozikba vagy múzeumokba való belépésre. (MTI)


Ötszörösére emelkedett az oltási hajlandóság, amióta bevezették a védettségi igazolást

Romániában több mint ötszörösére emelkedett az oltási hajlandóság az utóbbi egy hónapban, amióta a kormány bejelentette, hogy belföldön is bevezeti az uniós védettségi igazolás használatát.

Hétfőn túllépte a hatmilliót a legalább egy adag koronavírus elleni vakcinával beoltottak száma, ami a 19,3 milliós lakosság 31, a beoltható, 12 év felettiek 35,3 százalékát teszi ki. Ezzel az átoltottsággal, amely kevesebb mint fele az uniós átlagnak, Románia csak Bulgáriát előzi meg az Európai Unióban.

Az országban március 3-án lépte át a beoltottak száma az egymilliós, március 30-án a kétmilliós, április 25-én a hárommilliós, május 18-án pedig a négymilliós küszöböt. Tavasszal tehát kevesebb mint egy hónap kellett ahhoz, hogy újabb millióval emelkedjék a beoltottak száma, május közepétől azonban, amikor megkezdődött a járványügyi korlátozások felszámolása, az érdeklődés rohamosan csökkenni kezdett, ezért az újabb milliós küszöbértékek meghaladásához már – mind az ötmilliós, mind a hatmilliós szint meghaladásához – rendre két és fél hónapra volt szükség.

Az oltakozás üteme május végétől szeptember elejéig több hullámban napi 5700-ig csökkent. Az oltási hajlandóság szeptember 10-től kezdett emelkedni, miután a kormány bejelentette, hogy belföldön is bevezeti az uniós védettségi igazolás – a „zöld útlevél” – használatát. A szeptember 17-én kiadott kormányhatározat óta enélkül már nem lehet vendéglőbe, moziba vagy sportlétesítményekbe menni azokon a településeken, ahol a lakosság több mint 3 ezreléke fertőzött.

Bár akkor még a napi 2300 új fertőzött és 45 haláleset számított átlagosnak, a kórházakban nem volt helyhiány, és a kijárási korlátozások alóli felmentést akár friss negatív teszttel is ki lehetett váltani, az oltakozási hajlandóság hirtelen emelkedni kezdett, és az újonnan beoltottak száma első héten 75, később 50, az utóbbi két hétben pedig 20-25 százalékkal haladta meg az előző hetit.

Hétfőn átlépte a napi 30 ezret a naponta beoltottak utolsó egyhetes mozgóátlaga, ami több mint ötszöröse a védettségi igazolvány szeptemberi bevezetésekor átlagosnak számító napi 5700-nak. (MTI)