2020. szeptember 23., szerda

Hiteles tájékoztatás, közösségformáló vélemények

Marosvásárhely

Az RMDSZ nőszervezete fontos eredménynek tartja, hogy az idei helyhatósági választásokon 911 erdélyi magyar női jelölt indul. A szervezet célja, hogy évről évre több nő vegyen részt a közéletben, a döntéshozatalban. 

Az RMDSZ listáin a befutó helyek (378 személy) 16 százalékát foglalják el nők, akik közül 11-en polgármesterjelöltek és 38-an megyeitanácsos-jelöltek. Összesen 16 megyében indulnak magyar női jelöltek az önkormányzati választásokon, jelenlétük a szórványban sem elhanyagolható.

Arad megyében 20 százalék felett van a befutó nők aránya, Fehér megyében a befutó helyen lévő jelöltek közel felét nők alkotják. Bihar megyében 107 női jelölt közül 49-nek van valós esélye arra, hogy elnyerje az adott tisztséget. 

Szilágy megyében két női jelölt indul a megyei tanácsosi címért, Bogya Anna első mandátumos jelölt van befutó helyen. Szatmár megyében négy nő is szerepel megyei tanácsosi listán, itt Giurgiu Kovács Mónika és Fanea Imola került befutó helyre.

Kolozs megyében 116 női jelölt indul a választásokon, közülük ketten a polgármesteri tisztséget szeretnék elnyerni. Maros megyében 60 befutó nő szerepel az RMDSZ listáin, ahol négy esélyes polgármesterjelölt is szerepel.

Hargita megye három térségében 15 százalékos a női befutójelöltek aránya, itt a megyeitanácsosi listán hét nő is szerepel. Kovászna megyében négy női megyei tanácsos-jelölt is befutó helyen van, polgármesterként pedig Szotyori Angéla Gizella indul Málnás községben. 

A városok szintjén is jelen vannak a női jelöltek: Sepsiszentgyörgyön öt női jelölt van befutó helyen, Csíkszeredában négy, Marosvásárhelyen és Kolozsváron pedig két-két személy.

,,Célkitűzéseinknek megfelelően a szövetség jelöltjei között közel ezer női politikus van. Széles körű vezetői tapasztalattal, sokévnyi közösségépítő munkával, szaktudással bővítik az RMDSZ érdekképviseleti és érdekérvényesítési tevékenységét. Ismert és elismert tagjai településeiknek. Vannak, akik először, mások pedig újból kérik közösségük támogatását a helyi vagy megyei tanácsosi, illetve polgármesteri tisztséghez. 

Meggyőződésem, hogy eddigi munkásságuk, programjuk, amelynek megvalósítását ígérik megválasztásuk esetén, biztosíték arra, hogy a következő négy évben is családközpontú, egymásra figyelő, hatékony képviselete lesz a romániai  magyarságnak” – szögezte le Biró Rozália, az RMDSZ nőszervezetének elnöke.

Az RMDSZ nőszervezete az elmúlt években képzésekkel, mentoringgal segítette a női jelöltek és önkormányzati képviselők munkáját. (rmdsz.ro)