2020. október 30., péntek

Hiteles tájékoztatás, közösségformáló vélemények

Marosvásárhely

A víkendi „ballonnak” is megvolna a létjogosultsága

Mintegy nyolcvan százalékban készült el a marosvásárhelyi Május 1. strand helyén épülő, olimpiai méretű medencét is magában foglaló impozáns uszoda. Decemberre vagy jövő év elejére várható a korszerű sportlétesítmény átadása, amely amellett, hogy országos, illetve nemzetközi úszóversenyekre és vízilabda-mérkőzésekre is alkalmas lesz, az úszást kedvelő városlakók előtt is nyitva áll majd. 

Fotó: Nagy Tibor

Megnyitását a marosvásárhelyi sportolók, valamint az úszóedzők is nagyon várják, hiszen a májusban lebontott víkendtelepi „ballon” hiányában, most, hogy az időjárás hűvösebbre fordult, egyre nehezebb megfelelő helyszínt találniuk az edzéseknek, úszásoktatásnak, a legtöbben szállodák medencéiben tanítják úszni a gyerekeket, ami viszont anyagilag megterhelőbb a szülői zsebnek. Mint megtudtuk, a város a napokban megnyitotta a Mircea Birău uszodát, erről azonban csupán két-három sportklubot értesítettek, a többieket, akik szintén jó ideje jelezték az igényüket ez iránt, nem. 

Miután hosszú évekig romos állapotban, kihasználatlanul állt a Május 1. strand, tavaly nyáron végre megtörtént a várva várt előrelépés, elkezdődött az olimpiai méretű medence építése, amit az Országos Beruházási Társaság finanszíroz. A terület a Maros Sportklubhoz tartozik, a munkálatok idejére átadták az Országos Beruházási Társaságnak. Pop Iuliu Cosmin, a Maros Sportklub igazgatója szerint mintegy nyolcvan százalékban készült el eddig a nagylélegzetű beruházás, a kivitelező nagyon jó ütemben halad a munkával, és még mielőtt az időjárás kedvezőtlenné válik, be szeretnék fejezni a külső munkálatokat. Mint mondta, a határidő, ameddig az uszoda el kellene készüljön, idén december, viszont egy szerződésaláírás még hátravan, amennyiben erre sor kerül még szeptemberben, elképzelhető, hogy tudják tartani a határidőt, amennyiben azonban átcsúszik októberre, akkor valószínűleg januárra tolódik az átadás. Az impozáns, üvegablakokkal ellátott sportlétesítményben két medence lesz, egy 50x25 méteres olimpiai méretű, valamint egy kisebb, 25 méter hosszú, edzésekre alkalmas, ugyanakkor egy nyolcszáz férőhelyes lelátót is kialakítanak. A többszintes épületben adminisztratív irodahelyiségek, öltözők és szauna is helyet kap majd. 

A városnak óriási szüksége van egy ilyen létesítményre, a sportolók, valamint az úszóedzők nagyon várják már, hogy használatba vehessék a korszerű épületet, hiszen májusban a Marosvásárhelyi Polgármesteri Hivatal lebontatta a víkendtelepi sátortetős szerkezetet az olimpiai méretű medence fölül. Ez a lépés heves felháborodást keltett a városlakók, de elsősorban az edzők, sportolók és a szülők körében, hiszen a fedett medencében a járványhelyzet beálltáig naponta mintegy félezer gyermek tanult úszni, illetve folyamatosan edzések voltak. 

Akkor a polgármesteri hivatal biztosította az edzőket arról, hogy a nyári idényben a sportklubok rendelkezésére bocsátják a kifedett olimpiai méretű medencét, ám arra a kérdésükre, hogy az ősz beköszöntekor, amikor az időjárás már nem teszi lehetővé a szabadtéri edzést és az úszásoktatást, használhatják-e a Mircea Birău fedett városi uszodát, nem kaptak konkrét választ. A nyáron, miután kezdték feloldani a járványhelyzet szülte korlátozásokat, a sportolók, edzők több-kevesebb sikerrel igyekeztek megoldásokat találni, akadtak edzők, akik vidéki strandokon tartották meg az úszótanfolyamokat, ám amint az időjárás hűvösebbre fordult, ez a megoldás már nem bizonyult járható útnak. Hegedűs Krisztina, a Torpi MS sportklub edzője lapunk érdeklődésére elmondta, a nyáron a szinkronúszó lányokkal edztek a víkendi medencében, szeptember elejétől pedig heti két alkalommal az orvosi egyetem, hetente egyszer pedig az egyik marosvásárhelyi szálloda medencéjét veszik igénybe. Mint mondta, a szülőknek kétszer annyiba kerül az, ha az edzők magánuszodákban vagy szállodák medencéiben tartják az úszásoktatást, ugyanis a belépő jóval drágább, mint a víkendi ballonban alkalmazott díjszabások. Az edző ugyanakkor nehezményezte, hogy miután több sportklub is kérte a város vezetőségét, engedjék meg nekik, hogy használhassák a Mircea Birău városi uszodát, a napokban derült ki, hogy az illetékesek csupán három klubot értesítettek arról, hogy használhatják a több hónap után végre megnyitott létesítményt, a többieknek még csak nem is szóltak róla. 

A Május 1. strand helyén épülő uszoda kapcsán az edző megjegyezte, nagyon várják már, hogy megnyisson, a sportolók számára kiváló lesz edzésekre, azonban a kisebb gyerekek úszásoktatására kevésbé lesz alkalmas a medencék mélysége miatt. Szüksége lett volna a városnak a víkendi ballonra is, hiszen a gyerekek számára ott adottak voltak a feltételek az úszótanfolyamokhoz.