2021. október 26., kedd

Hiteles tájékoztatás, közösségformáló vélemények

Marosvásárhely

Egyik marosvásárhelyi központ csak október 1-jén nyit

Már az első napon, kedden 382 személy kapta meg Maros megyében a koronavírus elleni oltás harmadik dózisát. Amint arról már beszámoltunk, szeptember 28-tól, keddtől mindenki, aki legalább hat hónapja megkapta a második adag koronavírus elleni oltást, igényelheti a harmadik dózist. Az oltást bármelyik oltóközpontnál lehet kérni, előzetes időpont-egyeztetéssel vagy akár anélkül is, azonban a zsúfoltság, valamint a sorban állás elkerülése végett ajánlott előjegyzést kérni. A megyeszékhelyen is sokan éltek a lehetőséggel, kedden és szerdán is sorban álltak a Mihai Eminescu Ifjúsági Házban működő központban.

Az oltási kampányt koordináló bizottság (CNCAV) kedd esti jelentése szerint Romániában az első napon 20 ezren kapták meg a koronavírus elleni oltás harmadik adagját.

A harmadik adag vakcina mielőbbi beadatását elsősorban a krónikus betegeknek, 65 éven felülieknek, szociális otthonokban élőknek, illetve a fokozottabb fertőzésveszélynek kitett környezetben dolgozóknak (egészségügyi alkalmazottak, pedagógusok stb.) ajánlják, de bárki jelentkezhet, aki több mint hat hónapja kapta meg a második dózist, és fontosnak tartja, hogy megerősítse a védettségét. Valeriu Gheorghiţă, az oltási kampány koordinátora úgy fogalmazott, hogy a harmadik adag oltás 97 százalékban megóv a betegség súlyos formáinak a kialakulásától, és 95 százalékkal csökkenti a megfertőződés veszélyét.


Vannak fennakadások  a platformon való előjegyzéskor

Az oltakozni vágyók foglalhatnak időpontot online valamelyik, a lakhelyükhöz közel eső oltóközpontba, az országos platformon (https://programare.vaccinare-covid.gov.ro), de előjegyzés nélkül, személyesen is felkereshetik a legközelebbi oltópontot, hogy igényeljék a harmadik dózist. A nagyvárosi oltóközpontokhoz ajánlott előjegyzést kérni, vagy akár telefonon érdeklődni az adott központban, hogy elkerülhető legyen a zsúfoltság, és ne kelljen várakozni, ugyanis előfordulhat, hogy ebben az időszakban megrohamozzák az oltóközpontokat azok, akik fontosnak tartják, hogy megerősítsék a védettségüket a fertőzéssel szemben. A platformon való előjegyzés azonban kedden délután, amikor próbálkoztunk vele, bizony nehézkesen ment, például még nem jelent meg opcióként a marosvásárhelyi Tudor Vladimirescu Általános Iskola sporttermében lévő oltópont, a Mihai Eminescu Ifjúsági Házban működő központ esetében pedig azt jelezte, hogy nincsen hely. A nyárádszeredai oltópontba is próbáltunk időpontot foglalni, ott voltak helyek, ám a jövő hétre, azaz az október 4–6. közötti időszakra is csak déli 12 óráig engedett előjegyeztetni, holott a központ munkatársaitól megtudtuk, hogy október 1-től hosszabbított programmal dolgoznak, az eddigi déli 12 óra helyett este 8 óráig tartanak majd nyitva.

Fotó: Nagy TiborKét oltóközpont október 1-től nyit újra

Amint arról szerdai lapszámunkban beszámoltunk, miután az utóbbi hónapokban egyes oltóközpontok bezártak, mások pedig rövidebb munkaprogrammal dolgoztak, most, hogy adott a harmadik adag oltás felvételének a lehetősége, Maros megyében is újranyitnak oltópontokat, és meghosszabbítják a nyitvatartási időt is. Dr. Ferencz Lóránddal, a megyei közegészségügyi igazgatóság aligazgatójával való beszélgetésünk után derült ki, hogy a megyében lévő 17 oltóközpontból kettő, a marosvásárhelyi Tudor Vladimirescu iskola sporttermében működő, valamint a görgényszentimrei oltópont csupán október 1-től nyílik meg. 

A megyében működő tizenhét oltóközpont tehát október elejétől a következő nyitvatartással fogadja az oltakozókat: Marosvásárhelyen három központ lesz elérhető, a Mihai Eminescu Ifjúsági Házban, a Tudor Vladimirescu iskola sporttermében, valamint a polgármesteri hivatal víkendtelepi vendégházában, mindháromban vasárnap kivételével naponta 8–20 óra között fogadják a vakcinát igénylőket. Szászrégenben, a helyi sportcsarnokban hétfői, keddi, csütörtöki, pénteki és szombati napokon 10–20 óra között lehet oltakozni. Segesváron, a Zaharia Boiu iskola sporttermében, a dicsőszentmártoni Victoria teremben, Radnóton a helyi sportteremben, valamint a nyárádtői művelődési otthonban a hét minden napján (hétvégén is) reggel 8-tól este 8-ig oltanak. Marosludason, a sportteremben szombat és vasárnap kivételével mindennap 15–20 óra között lehet jelentkezni a vakcináért, Nagysármáson pedig szintén a sportcsarnokban keddi, csütörtöki és szombati napokon 8–14 óra között. A nyárádszeredai oltóközpont október 1-től hétköznapokon, hétfőtől péntekig 8–20 óra között tart nyitva, a görgényi művelődési otthonban működő központ pedig hétfőtől csütörtökig reggel 8-tól este 8-ig. A marosszentgyörgyi oltópontban hétfői, keddi, csütörtöki és szombati napokon 8–20 óra között lehet kérni a vakcinát, a marosszentkirályi kultúrotthonban pedig kedden, szerdán, pénteken és szombaton 8–20 óra között. Az erdőszentgyörgyi óvodában berendezett oltóközpont hétfőn, szerdán és szombaton tart nyitva reggel 8-tól este 8-ig, a szovátai sportteremben működő pedig hétfői és szombati napokon 8–14 óra között. A dédai helyszínen hétfőn, szerdán, csütörtökön és szombaton lehet oltakozni reggel 8-tól este 8-ig. A Maros Megyei Prefektúra szerda déli közleménye szerint Marosvásárhelyen, a polgármesteri hivatal víkendtelepi vendégházában, valamint a szovátai oltópontban Johnson&Johnson típusú vakcinával oltanak, a többi oltóközpontban pedig Pfizerrel. Azok, akik első két dózisként Modernát kaptak, és most is azt szeretnének, abban a központban kell jelentkezzenek, ahol előzőleg beoltották őket. Akik első oltásra jelentkeznek, és AstraZeneca-vakcinát szeretnének, azok szintén a víkendtelepi oltóponthoz fordulhatnak.

Az oltásra jelentkezőknek a központban fel kell mutatniuk a második oltáskor kapott bizonylatot, valamint a személyazonossági igazolványukat.

Dr. Ferencz Lóránd elmondta, a harmadik oltás minden esetben az ARN messenger típusú oltóanyaggal történik, azaz a Pfizer/BioNTech- és a Moderna-vakcinákkal, ezért ha valaki AstraZeneca-oltóanyagot kapott az első két oltás beadásakor, most harmadik dózisként a Pfizer- vagy a Moderna-oltást kapja meg. A Johnson&Johnson-vakcinával beoltott személyek egyelőre nem kapnak emlékeztető oltást, ugyanis ezt az oltóanyagot később kezdték el használni Romániában, még nem telt el elegendő idő az emlékeztető oltás beadásához.