2020. szeptember 26., szombat

Hiteles tájékoztatás, közösségformáló vélemények

Marosvásárhely

Az egyik romániai nagyáruházlánc elkészítette az első felmérést, amiből kiderül, hogy milyen gyakorisággal használja a lakosság a műanyag zacskókat, és mennyire  hajlandók a vásárlók ezek használatát korlátozni. Kiderült, az emberek valamivel több mint fele a biológiailag lebomló tasakokat részesítené előnyben zöldség- és gyümölcsvásárláskor, a vásárlók 80 százaléka nejlonzacskót használ a termékek leméréséhez, csupán 20 százalékuk visz otthonról szatyrot, vagy nem használ egyáltalán műanyag zacskót. Ismert, hogy a műanyag termékek jelentős részét a műanyag bevásárlószatyrok, a kis méretű zacskók teszik ki, utóbbiakat zöldségek, gyümölcsök tárolásához használjuk, illetve bevásárlóközpontokban árut mérünk le, illetve teszünk beléjük. Aztán otthon, ha kipakoljuk a gyümölcsöket, zöldségeket, jó maréknyi nejlontasakot dobunk a szemétbe. 

Az eredmények alapján a Kaufland romániai üzleteiben október 1-től kizárólag biológiailag lebomló tasakokat lehet találni a zöldség-gyümölcs részlegeken, péktermékeknél stb. Ám ezekért fizetni is kell, alternatívaként az üzletben vásárolható, újrafelhasznál- ható szatyrot kínálják, illetve a vásárló otthonról vitt tasakba is lemérheti az árut. 

Az intézkedés – amely lehet, hogy sok vásárló figyelmét elkerüli, hiszen a 10 banis tétel szinte észrevehetetlen, de ugyebár sok kicsi sokra megy – mindenképpen jelzésértékű. Környezettudatos viselkedésre ösztönzi a vásárlókat, a pazarlást megfizetteti. Az sem mellékes, hogy a jövő évtől újrahasznosítható anyagok (pillepalack, üveg, alumíniumdobozok) gyűjtésére helyeznek el konténereket parkolóikban. 

Az elmúlt hónapokban már tapasztaltuk, hogy több üzletben is lebomló zacskókba lehet a termékeket tenni, persze ennek ára van. Külföldön sem „dobálják” a vásárló után a műanyag tasakokat, angliai tartózkodásom alatt tapasztaltam, hogy mindig megkérdezik a pénztárnál, akarok-e műanyag szatyrot, számos helyen láttam, hogy otthonról vitt szatyorba tették a megvásárolt árut, egy műanyag tasakba több terméket helyeztek el, az árcédulákat egymás alá ragasztva, és népszerű a kis méretűre összecsomagolható textilszatyor is. 

Történik tehát előrelépés a műanyag termékek korlátozására immár itthon is, hiszen közelednek azok a határidők, amelyeket az Európai Parlament által elfogadott szabályok tartalmaznak. Ezek értelmében például 2021-től betiltják azoknak az egyszer használatos műanyag termékeknek az árusítását, amelyek könnyen és olcsón helyettesíthetők, úgymint műanyag evőeszközök, szívó-

szálak, tányérok stb. Ezeket a továbbiakban csak fenntartható anyagokból lehet készíteni. Ugyanakkor bizonyos termékek használata esetében korlátozásokat vezetnek be, de vannak előírások az újrahasznosításra, a begyűjtésre is. A fenti intézkedéseket környezetvédelmi szempontok miatt hozták meg, a szakértők véleményét is figyelembe véve, hiszen szerintük a tengerekben levő hulladék 85 százalékát a köztudottan nagyon lassan lebomló műanyagok teszik ki, és a mikroműanyagok a tüdőbe, az ételekbe is bejutnak.