2020. július 11., szombat

Hiteles tájékoztatás, közösségformáló vélemények

Marosvásárhely

Újabb tagokat vár az önsegélyző pénztár

Nagyon rég nem írtunk a Marosvásárhelyi Nyugdíjasok Önsegélyző Pénztáráról. Valószínűleg azért nem, mert egy ideje minden zökkenőmentesen zajlik a pénztár háza táján, miután lecsengtek a viták, befejeződtek a perek, amiről éveken át „hangos szócsatározás” volt a lapokban. Morent Ilonával, az önsegélyző pénztár alelnökével beszélgettük, akivel közel két évtizedig a Maros Megyei Nyugdíjpénztár igazgatójaként szoros kapcsolatot ápoltunk, sokszor volt segítségünkre, amikor olvasók által felvetett kérdésekre kellett válaszolni. Munkaterülete ma is a nyugdíjasokkal kapcsolatos, csak egy kicsit más jellegű. 

Fotó: Mezey Sarolta


– A Marosvásárhelyi Nyugdíjasok Önsegélyző Pénztára nagyon jól működő egyesület, amely tagjai számára, főként a nyugdíjasoknak, de az alkalmazottak számára is kölcsönöket folyósít. Június elsejétől változtak a hitelfolyósítási feltételeink. Az igények szerint egy- vagy kétéves futamidőre folyósítunk kölcsönt, attól függően, hogy milyen összeget kérnek a tagok. Eddig a befizetett alap ötszörösét folyósítottuk kölcsönként, mostantól az alap nyolcszorosát is megkaphatják a kérelmezők. Hangsúlyozom, tagjaink között nem csak nyugdíjasok vannak, hanem a nyugdíjasok hozzátartozói is, akik alkalmazottak, s igazolják, hogy a felvett összeget törleszteni tudják. 

– Hány taggal rendelkezik az önsegélyző pénztár?

– Jelenleg körülbelül 9000 tagunk van, s továbbra is várjuk a frissen nyugdíjazottakat, hogy csatlakozzanak a pénztárhoz, hogy bővítsük a kört, hiszen nagyon sokat számít, ha van akihez folyamodni, ha pénzre van szükség. 

– Milyen kamattal lehet kölcsönhöz jutni? 

– Kedvezményesebb kamatot alkalmazunk, mint a bankok. Minden évre fix kamatot számítunk, ugyanis nálunk nincsenek járulékos költségek. Az igény benyújtását követően egy-két órán belül meg is kapható a kért összeg. Ha valaki egy évre 2000 lej alatti összeget kér kölcsön, akkor tíz százalék kamatot számítunk. Ha nagyobb az összeg, ezt kétéves futamidővel lehet törleszteni, s akkor évi 9 százalékos kamatot alkalmazunk. Ha valaki például 10.000 lej kölcsönért folyamodik, akkor a futamidő minden évére 900 lej kamatot kell fizetni, két évre 2x900 lejt. Akik érdekeltek, eljönnek és a hitelfolyósítás minden részletét elmagyarázzuk. A kölcsönfolyósítás nincs korhatárhoz kötve, ami nagyon fontos. 

– Mi történik, ha valamilyen okból kifolyólag valaki nem tudja törleszteni a felvett kölcsönt?

– Ha valaki adott hónapban nem tudja a megszabott összeget kifizetni, akkor a következő hónapokban az összeget újra felosztva törleszti. Ha nem haladja meg a határidőt, akkor a visszafizetendő összeg nem változik, pontosabban, nem számítunk késedelmi kamatot. Ha valaki a megszabott határidő előtt szeretné visszafizetni a felvett összeget, megteheti, mi újraszámítjuk a kamatot, ami kevesebb lesz. Abban az esetben, ha valaki nem tud törleszteni, alkalmazzuk a törvényt, felszólítjuk a kezeseket, hogy a hitel összegét újra felosztva törlesszék. Általában pozitívan viszonyulnak a felszólításainkra. 

– Mennyi a tagsági díj jelenleg?

– A havi tagsági díj jelenleg a nyugdíj egy százaléka, de nem kevesebb, mint hat lej, ennyit kell fizetni beiratkozáskor is. A temetkezési segély alapjába havi 4 lej a hozzájárulás. 

– A tagok számára milyen szociális szolgáltatásokat nyújt még az önsegélyző pénztár?

– Azon tagok számára, akik nehéz helyzetben vannak, 800 lejnél kisebb a nyugdíjuk, kétévente segélyt folyósíthatunk. Ez szociális segély, amit nem kell visszafizetni. Ha valakinek bármilyen tanácsra, illetve jogi tanácsra van szüksége, bizalommal forduljanak hozzánk, mert mi segítünk, útbaigazítást, felvilágosítást nyújtunk a nyugdíjjal kapcsolatos kérdésekre. Együttműködünk gyógyszertárakkal, amelyek havi tíz alkalommal száz lej értékben ingyenes gyógyszert biztosítanak. Van az udvarban – a Bolyai tér 36. szám alatt – egy fogászat, ahol szintén előnyt élveznek a nyugdíjasok. Egy brassói cég kedvezményes áron biztosít szemüveget tagjaink számára. Tehát többféleképpen próbálunk segíteni az embereknek. Tagjaink a „régiség” függvényében temetkezési segélyben is részesülnek. 

– Az önsegélyző pénztár kirándulásokat, ünnepségeket is szervez. Mit kell tudnunk ezekről? 

– A múlt hónapban is háromnapos kirándulást szerveztünk, az utazáshoz a város és a közszállítási vállalat járult hozzá. Voltunk Aradon, Temesváron, Máriaradnán, meglátogattuk e települések nevezetességeit, a templomokat, a múzeumokat, a képtárakat. Most újabb kirándulást szervezünk a Vaskapuhoz, aztán Segesvárra, Dánosra, Parajdra és Szovátára. Jelentkező van, a helyek elkelnek. 

– Létrehozták a Femina klubot, milyen céllal?

– Mivel az egyesület 70 százaléka nő, arra gondoltunk, hogy teret kell biztosítanunk nekik az ismerkedésre, beszélgetésre, ünneplésre. A klub havi két rendezvényén nagyon sokan vesznek részt. Minden találkozónak van egy tematikája, ami vagy irodalommal, vagy művészettel, vagy egészségüggyel kapcsolatos. Az érdekelt személyeket várjuk ezekre a rendezvényekre. Meghatóan szép pillanat, amikor a születésnapjukat ünnepelőket felköszöntjük. 

– Kik vezetik azt az önsegélyző pénztárat, amely ilyen sokrétű tevékenységet fejt ki?

– Szász Imre az elnök, jómagam az alelnök vagyok, a vezetőtanács további tagjai: Moldován László, Rusu Ioan és Bogat Ştefan. A munkát jó csapat végzi. A pénztár főkönyvelője Mihály Ramona, a jogtanácsos pedig Niţulescu Florin. 

Morent Ilona alelnök kifejtette: várják azokat, akik frissen vonultak nyugállományba, lépjenek be a pénztárba, mert számos előnyben részesülnek.