2020. július 12., vasárnap

Hiteles tájékoztatás, közösségformáló vélemények

Marosvásárhely

Felfüggesztett közbeszerzés

Hány év alatt készülhet el a 11 kilométernyi marosvásárhelyi terelőút? – kérdezhetnénk, de egyelőre találós kérdés marad. Mintha valakiknek érdekük volna gátolni azt a tervet, amely uniós és kormánypénzekből valósulna meg. Egyesek szerint az ötlettől a telkek kisajátításáig, a nyomvonal kijelölésétől az építés előkészítéséig állítólag minden felületes, így nem csoda, ha a cégek nem  jelentkeznek a kockázatosnak vélt munkálat elvégzésére. 

A terelőúthoz tartozó híd egy része már évek óta készen van
Fotó: Nagy Tibor (archív)


Felfüggesztették a marosvásárhelyi terelőút építési munkálataira ez év  júliusában kiírt közbeszerzési versenytárgyalást, ezzel pedig beláthatatlan időre újra csúszik a Marosvásárhely forgalmát mentesíteni hivatott, Koronka – Jedd – Nagyernye határába tervezett elkerülő út. A közbeszerzési versenytárgyalásra az ajánlatok benyújtásának határideje múlt hónapban, szeptember 20-án 15 óra lett volna. Az országos közúthálózat-kezelő igazgatóság irányítja a hasonló beruházásokat az előkészítéstől a versenytárgyaláson át a munka elvégzéséig. Sorin Scarlat vezérigazgató nagyszabású átszervezésről tájékoztatott – 28 igazgatói állást 12-re csökkentett a központi CNAIR Rt., csütörtöktől pedig a szóvivőt, Alexandru Şerbănescut is menesztették egy nyilatkozata miatt –, így a brassói régiós útügyi igazgatóságtól érdeklődtünk a marosvásárhelyi terelőút helyzetéről. 

Mint megkeresésünkre elmondták, a 2019. szeptember 20-ára kiírt versenytárgyalást azért függesztették fel, mert az egyik jelentkező  építőcég eljárásbeli hiányosságokra hivatkozva megfellebbezte a közbeszerzési kiírást. Az újabb kiírásig a Közúthálózat-kezelő Országos Társaság  egy olyan céget kell találjon, amely képes az eddig elvégzett munka értékét felmérni, ehhez azonban újabb közbeszerzést kell meghirdetni. Az építővel hosszas huzavona után közös megegyezéssel bontották fel a szerződést. Mint elhangzott, az építőcégek állítólag nem tudják felmérni a terv költségeit, mivel rengeteg a hiányosság. A brassói regionális igazgatóság feladata egyelőre a félbemaradt munkálat telephelyén megszervezni a javak őrzését. Közben pedig a területek kisajátítása folyna, amit nehezít, hogy a környező polgármesteri hivatalok nem végezték el a területek parcelláris felmérését. Mindaddig, amíg nincsenek azonosítva a földterületek határai, nem lehet sem a kisajátítást, sem a tulajdonosok kárpótlását megoldani.

2017 tavaszán már dolgoztak a terelőúton
Fotó: Nagy Tibor (archív)


A közbeszerzési hatóság elektronikai rendszerében idén júliusban jelent meg a Közúthálózat-kezelő Országos Társaság (CNAIR) kiírása, mely szerint a marosvásárhelyi terelőút befejezési munkálataira a kivitelezési szerződés értéke hozzávetőleg 47.000.000 euró héa/TVA nélkül. Az ajánlatokat 2019. szeptember 20-ig kellett volna benyújtani. A szerződés 24 hónapra szólt volna, amiből 6 hónap a tervezés, 18 hónap a kivitelezés és 60 hónap a munkálatokra vállalt jótállás. A marosvásárhelyi terelőút hossza 11,543 km lenne, nyolc felüljárót és két körforgalmat terveznek, mely a Segesvár–Marosvásárhely–Szászrégen szakaszon csökkentené a Marosvásárhelyen dél–észak irányban áthaladó forgalmat. Amennyiben  sikerül befejezni, a terelőútra a Brassó–Segesvár–Marosvásárhely DN13 országútról (155 km), valamint a Szászrégen–Marosvásárhely–Torda DN15 országútról (84 km) lehet majd felhajtani.

A beruházás ötlete 2004-ben merült fel, de a tervek elkészítése késett, végül 2014-ben jelölték ki a Koronka–Jedd–Nagyernye útvonalon a várost északkelet-délkelet irányban elkerülő út építését szolgáló munkatelepet. Az E60-as és a 15-ös számú országutak közötti összeköttetést biztosító út építése viszont csak 2016 végén kezdődött el. Egy évvel később szerződést bontottak a kivitelező céggel, amely a munkálatok 35 százalékát végezte el, és az is kiderült, hogy a 134 millió lejes költségű munkánál a kivitelező szerint még az ár 57 százalékát jelentő többletmunka elvégzése szükséges.

A megnövekedett járműforgalom miatt nagy szükség lenne az áthaladó gépjárművek számára elkerülő útra, ennek megépítése azonban a jelek szerint még beláthatatlan ideig várat magára.