2020. augusztus 13., csütörtök

Hiteles tájékoztatás, közösségformáló vélemények

Marosvásárhely

Tavasszal kezdődik a hőszigetelés

néhány kívül-belül elhanyagolt marosvásárhelyi társasháznál. A rendszerváltás előtt épült, negyven-ötven éve átadott tömbházak lakói az épületek egyre romló állaga, épületgépészeti hiányosságai miatt aggódnak és bosszankodnak. Az Állomás tér 2A szám alatti toronyblokk egyik hetedik emeleti lakója is ilyen jellegű panasszal keresett meg. 

Mint mondta, szánalmasan néz ki a több mint negyven éve átadott társasház, és a jelek szerint sehol sem találnak meghallgatásra. Évekkel ezelőtt beleegyeztek abba, hogy jeltovábbító antennákat helyezzenek el a tetőtéren, ennek fejében pedig bért fizet a szolgáltató, a lakók azonban nem tapasztalják a jövedelem pozitív hozadékát, még csak nem is tájékoztatják őket az anyagi helyzetről.

Fotó: Nagy Tibor


A tömbház oldaláról méretes vakolatdarabok hulltak le, azokon a felületeken beáznak a falak, és a lakások penészednek, ennek következménye pedig az egészségük romlása. A felvonóba már csak félve és óvatosan lépnek be, ugyanis közveszélyesen rozoga régiséggé vált, amelynek biztonságára már garancia sincs, így nem tudni, egyáltalán meddig működhet. A társasház előtti járda tönkrement, az idősek, gyerekek botladoznak, már többen szereztek sérülést a gödrökkel tarkított járdán – sorolta a hiányosságokat Moldován Ibolya, a társasház egyik lakója. Mint hangsúlyozta, bárhová fordult panaszával, mindannyiszor elhárító választ kapott, konkrétumot egyetlen esetben sem. A lakók egymás közt kifejtik elégedetlenségüket, de érdemi lépés még nem történt. Amint megtudtuk, közgyűlést két-három éve tartott a lakótársulás, annak ellenére, hogy az évi költségvetésről a közösségnek tételesen is be kellene számoljanak.

A lakótársulások szövetségének marosvásárhelyi elnöke, Rus Dumitru megkeresésünkre elmondta, hogy a lakótársulás adminisztrátorának kötelessége felvilágosítást nyújtani a lakók kérésére. Mindenekelőtt az ügyvezetőt és a lakótársulás elnökét kell kérdőre vonni, hiszen kimutatással kell rendelkezzenek a családonkénti javítási alapba szánt összegekkel. 


Egyesek megkerülik ezt, és az önkormányzat lakótársulásokkal foglalkozó osztályához fordulnak, annak ellenére, hogy az anyagi gondokat helyben tisztázzák a lakók az ügyvezetővel. 

A Marosvásárhelyi Polgármesteri Hivatal sajtóosztálya megkeresésünkre arról tájékoztatott, hogy a város korszerűsítésére és fejlesztésére irányuló beruházási projektek finanszírozása érdekében vissza nem térítendő európai pénzalapokat hívtak le a tömbházak energiahatékonyságának növelésére. A Regionális Operatív Program (POR) 2014–2020 közötti, megvalósítás alatt álló projektek finanszírozási szerződéseit aláírták, vagy szerződéskötés előtti szakaszban vannak. A hőszabályozás szempontjából felújított lakóépületekre vonatkozó egyik projekt finanszírozási szerződését – amelynek értéke 6.032.737 lej – aláírták, a munkálatokat tavasszal kezdik. Amint tájékoztattak, az aláírt projekt hét tömbház – az Állomás tér 1A szám, Állomás tér 2A szám, a Constantin Romanu-Vivu utca 2. szám, a Kárpátok sétány 47. szám, a Raktár utca 7. szám, a Mimóza köz 2. szám és a Kornisa sétány 32. szám – hőszigetelési szerződését tartalmazza.