2019. december 14., szombat

Hiteles tájékoztatás, közösségformáló vélemények

Marosvásárhely

Igazi csoda, hogy még működőképes a romániai alapellátás azok után, amit a családorvosokkal tett a mindenkori hatalom. Kérdés, hogy meddig lesznek hajlandók ebben a helyzetben megmaradni azok a szakemberek, akik először szembesülnek a heveny és krónikus betegek magas számával. A fiatalok közül ugyanis, akik rezidensként az orvoslásnak ezt az ágát választják (tegyük hozzá, hogy egyre kevesebben), a családorvosi rendelők működését megismerve alig néhányan fejezik be gyakorlóéveiket. Inkább egy újabb vizsgára jelentkeznek, hogy más szakterületen kevesebb gond mellett magasabb javadalmazásért dolgozzanak.

A rendszerváltás után az egykori körzeti orvosokat a privatizációra, a rendelő megvételére, az európai nor-máknak megfelelő átalakítására, a számítógépes rendszer bevezetésére, a programok megvásárlására és kezelésük elsajátítására, valamint sok egyébre kényszerítették. Megszabták a naponta ellátható betegek számát, akiknek ártámogatott vényt írhatnak fel, az egészségbiztosító pénztárak sokszor hónapokig halogatták a háziorvosokkal való szerződés megkötését, hogy ne kelljen teljesíteniük az orvosok által megfogalmazott kéréseket. Büntetést kellett és kell fizetniük, ha a betegek, akiknek ingyenes receptet írnak fel, nem vallották be pontos jövedelmüket. Rajtuk csattan a páciensek felháborodása, ha nem működik az elektronikus rendszer, ami sajnos gyakran előfordul. 

Miközben egyre csak nő a követelmények sokasága, a családorvosok többsége úgy érzi, hogy ugyanolyan mértékben sikkad el a gyógyító tevékenység, és szabályzatok hálójában egyensúlyozni próbáló, az egészségbiztosítási pénztáraknak kiszolgáltatott hivatalnokokként dolgoznak. Bár az utóbbi időben növelték a családorvosi praxis fenntartására járó összeget, ez még mindig nem teszi lehetővé, hogy az egészségügyben megnövelt béreket elérjék a maguk és asszisztenseik számára. 

Hogy a pálya vészesen kezd kiürülni, a hivatalosságok is felébredtek, de már egyre kevesebb a remény arra, hogy a jelenlegi körülmények között az üres rendelőkbe életet leheljenek. Nemcsak Dél-Romániában vagy Moldvában, hanem Hargita megyében is, holott egy Kárpátokon belüli állás a rendszerváltás előtt még főnyereménynek számított volna. Megyénkben, ahol sok családorvos a meghosszabbított nyugdíjkorhatárnak köszönhetően van még a pályán, 25 százalékos hiánnyal számolnak, és el lehet képzelni, hogy mit hoz a jövő, ha a mai hatvanasok, hetvenesek is visszavonulnak.