2021. január 27., szerda

Hiteles tájékoztatás, közösségformáló vélemények

Marosvásárhely

Hétfőn és kedden a marosvásárhelyi Sapientia EMTE

magas szintű kertészeti szakelőadásoknak adott otthont, az érdeklődők személyre szabott információkat, válaszokat is kaphattak a szakma egyik legjobbjától.

Öntözéstechnika a 21. században címmel két nap tartott előadásokat a magyarországi Dandé Gábor, első napon a hajtatott és szabadföldi zöldségtermesztésben, a másodikon a virág- és gyümölcstermesztésben, kertépítésben alkalmazott öntözési technológiákról beszélt a hallgatóságnak. A Romániai Magyar Gazdák Egyesülete – Maros szervezet által rendezett szakmai előadás-sorozat ezúttal olyan témát célzott meg, az öntözést, amely a közfelfogással ellentétben igen összetett művelet, és a fentebbi szakterületek mindenike esetében más-más típusát kell alkalmazni. Szinte minden létező technológia bemutatásra került, a csepegtetős öntözéstől a mikroszórófejesig, amely nem csak vizet juttat a növénynek, hanem párásít is, és ezáltal bizonyos betegségek terjedését akadályozza – tudtuk meg Fazakas Miklóstól, az RMGE Maros elnökétől, aki azt is elmondta: a Szülőföldön okosan programjukban több ágazatban fókuszálnak azokra a technikai hiányosságokra, amelyeket ha kiiktatunk, sokkal hatékonyabban tudunk termelni. A közelgő székelyföldi gazdaságfejlesztési program jó lehetőség a gazdáknak, hogy olyan beruházásokban gondolkodjanak, amelyek hosszabb távon gazdaságosak. Az RMGE olyan példákat szeretne megmutatni a termelőknek, amelyek a környezetükben jól működnek és megtanulhatók. Ez bizonyítja, hogy egyszerűbb, könnyebb átállni a hagyományos gazdálkodásról a fejlesztésre minőséget és mennyiséget garantáló befektetés révén, csupán szemléletváltásra van szükség.

Dandé Gábor az anyaországban az egyik legjobb öntözéstechnikai szakembernek számít, oktató volt, ma öntözőrendszereket tervez és telepít, ő is a kisgazdák szintjéről indult, ezért az ő igényeik szerint tud tervezni. Érthető hát, hogy előadásai után még néhány órát azzal töltött, hogy személyre szabott tanácsokat adott a jelenlevőknek. Előadásain az előre jelzettnél kevesebben voltak ugyan, de a Fazakas Csaba vezette tanszék oktatói és hallgatói nem hiányoztak. Különben az RMGE Maros vezetői úgy vélik, a Sapientia „jó szakmai műhely”, találkozik a szakmai tudás és igény, így gyümölcsöző együttműködés körvonalazódik az egyetem és a szervezet között, a diákoknak tanulmányi programokat, gyakorlatlehetőségeket biztosítanak.

A rendezvény végén Dandé Gábor elégedetten nyilatkozott, ígéretes kezdeményezésnek tartja az itteni programokat, az érdeklődés megfelelő, van potenciál a szakterületen, és az európai alapok felhasználásával nagyberuházásokat lehet megvalósítani. Hasonlóképpen látja ezt Fazakas Miklós is, aki azt szeretné, hogy egyre több kistermelő váljon nagyberuházóvá, hiszen a technológiák már nálunk is elérhetők, vannak gazdák is, akik fejleszteni szeretnének, és a szervezet kész rajtuk segíteni. A gazdáknak meg kell érteniük, hogy szükséges az egymás közötti tapasztalatcsere, farmlátogatás, mert egymásnak nem lehetnek versenytársai, legalábbis megyénkben nem. Azt is fontos tudatosítani, hogy a termelés fenntarthatósága, gazdaságossága legalább annyira fontos, mint a használt technológia, a kertészetben pedig a legelső és legjobb minőségi és mennyiségi termelésjavító eljárás a megfelelő öntözés.

A szakma egyik legjobbja, Dandé Gábor adott elő a Sapientián
Fotó: Gazdatúra