2021. augusztus 3., kedd

Hiteles tájékoztatás, közösségformáló vélemények

Marosvásárhely

Sajtótájékoztató a kézdivásárhelyi Gábor Áron-szobornál

Éljenek a székely fiatalok! kiáltással fogadták az egybegyűltek Beke Istvánt és Szőcs Zoltánt, akik hétfőn szabadultak a börtönből, és kedden, július 20-án délben Kulcsár-Terza József képviselővel tartottak közös sajtótájékoztatót Kézdivásárhelyen a Gábor Áron-szobornál. 


Beke István és Szőcs Zoltán           Forrás: Szász István Facebook-oldala
– Rég vártuk ezt a pillanatot – mondta Kulcsár-Terza József, hozzátéve, attól félt, hogy soha nem fognak hazajönni. 

„Nagyon nehéz idő van mögöttünk, és azt is el kell mondani, hogy a harcnak még nincs vége azzal, hogy Beke István és Szőcs Zoltán hazatért… Be kell bizonyítanunk, hogy ártatlanok. Ezt az ügyet, de minden magyar ügyet Európa és a világ elé kell vinni, hogy tudják, milyen sorsunk van Romániában”. 

Köszönöm, hogy hittek bennünk!

Beke István mindenkinek megköszönte a segítséget, a támogatást. 

„Örvendek, hogy itt lehetek ebben a kicsivel több szabadságban, mint ami ott bent van. Mert ami kint van, lassan azt sem lehet igazi szabadságnak nevezni. De visszatérhettünk a régi környezetünkbe, együtt vagyunk a családunkkal, amit újra meg kell szoknunk. Az utolsó három év kizökkentett az addig megszokott kerékvágásból. (…) Nekem a börtönben két dolog hiányzott: a szabadság és minden, ami ezzel jár. Köszönöm, hogy hittek bennünk, kitartottak mellettünk” – mondta Beke István.

Tudtuk, nem vagyunk magunkra

Szőcs Zoltán elmondta, hogy Kulcsár-Terza József képviselő utolsó, börtönben tett látogatásán döntöttek úgy, hogy kötelességük a sajtónyilvánosság elé állni szülővárosukban, amely a kezdetektől kiállt mellettük, „mert a világon nincs ilyen, hogy valakiket terrorizmussal vádolnak, és mégis kiáll mellettük Székelyföld, Erdély, sőt az egész Kárpát-medence”. Arról is beszélt, hogy bár lett volna alkalmuk elmenni, maradtak, „mert hittünk Istenben, és hittünk az igazságban”. Hozzátette: „Emelt fővel mentünk a börtönbe, és úgy is jöttünk ki. Nem volt könnyű, de végigcsináltuk az 1112 napot . Már csak Istenben hittem, miután a bíróság háromszor is szabadlábra helyezett, és még mindig börtönben voltam.” 

Megköszönte a médiának, a háromszékieknek, a székelyföldi embereknek, hogy kiálltak mellettük.

„Isten magyarnak teremtett, és más rabtársainkkal ellentétben tudtuk, hogy nem vagyunk magunkra. Ez erőt adott nekünk, könnyebb volt a keresztet elviselni, amely nemcsak engem és a családomat nyomott, hanem Háromszék népét is, Székelyföldet és az egész Kárpát-medence magyarságát is.” 

A kérdésekre adott válaszokból megtudtuk, hogy hogy az ügyükkel Strasbourghoz fordulnak. 


XXX

Beke Istvánt és Szőcs Zoltánt 2018. július 4-én ítélte 5-5 év letöltendő börtönbüntetésre a Bukaresti Legfelsőbb Bíróság terrorista cselekmények, illetve ezekre való felbujtás miatt. 

Bekét és Szőcs Zoltánt a szervezett bűnözés és terrorizmus elleni ügyészség (DIICOT) állította bíróság elé, mert lehallgatott beszélgetéseikből és a Beke István lakásán talált petárdákból a román hatóságok arra következtettek, hogy házi készítésű bombát akartak robbantani Kézdivásárhely főterén 2015-ben, a december elsejei román nemzeti ünnepre szervezett katonai parádén.