2020. október 25., vasárnap

Hiteles tájékoztatás, közösségformáló vélemények

Marosvásárhely

Az adjon vizet nektek, akit megszavaztok! Ezt a Dolj megyei Secu község polgármestere jelentette ki, miután levágta a falu lakói egy részének az ivóvizét. Az illető azon háborodott fel, hogy a fülébe jutott a hír, miszerint az emberek nem akarják újraválasztani. A helyi újság szerint emiatt hagyott víz nélkül 50 gazdaságot. Kivette a szivattyút, és földdel fedte be a kutat. A helyi sajtó szerint a kút még 2009-ben európai pénzalapokból készült az előző polgármester idejében. A mérges községvezető pedig – büntetésből – már több mint egy hete ivóvíz nélkül hagyta az 1.100 lelket számláló falut. Az emberek háborognak, hiszen a közkút nem a polgármester magántulajdona, a tévék is felkapták a hírt.

A polgármester, aki a falusiak szerint a hivatal jegyzőjéhez (a jelenlegi községvezető ellenjelöltjéhez) utasította őket azzal, hogy kérjenek tőle vizet, ha rá akarnak szavazni, másként magyarázza a dolgokat. Szerinte az ominózus kútban soha nem is volt víz, a szivattyú sem működött, „azoknak az embereknek soha nem volt vizük”. Most azért fedte be földdel, „nehogy beleessenek a gyerekek”. Akiket egész mandátuma alatt nem féltett, csak akkor, amikor kiderült, hogy az emberek nem akarják újraválasztani. Mi több, az ellenében indulni merészelő hivatali jegyzőt – okkal, ok nélkül – fegyelmi bizottság elé akarja citálni.

A bosszúálló polgármester ugyanaz a személy, aki 2017-ben a saját földjéhez vezető mezei utat leaszfaltoztatta, miközben a faluban csupán földutak vannak, és a lakosok szerint esőzések idején meg sem lehet személygépkocsival közelíteni. Ráadásul víz- és csatornahálózat sincs. Az emberek szerint a mandátuma alatt villát épített magának, de az Országos Feddhetetlenségi Ügynökség is felfigyelt rá, sőt befolyásolással való üzérkedés vádja is felmerült ellene.

Sok hasonló „kiskirály” szaladgál szerte az országban. Akiknek fejükbe szállt a hatalom, nemzetiségtől vagy pártszínezettől függetlenül, és azt képzelik, bármit megtehetnek mindenféle következmény nélkül. Mandátumuk idején látványosan meggazdagodnak, hatalmas villákkal, csodaautókkal ágálnak szégyentelenül. Az emberek meg az utcasarkon szidják őket, de választáskor megint csak rájuk ütik a pecsétet.