2021. szeptember 26., vasárnap

Hiteles tájékoztatás, közösségformáló vélemények

Marosvásárhely

Pár nap van hátra a liberálisok kongresszusáig, amikor kiderül, ki viszi el a pálmát az elnökválasztási háborúban. Ludovic Orban, a Nemzeti Liberális Párt (PNL) elnöke a hét végén „meglehetősen kritikusnak” nevezte az alakulat helyzetét, és azt mondta, az egyetlen tisztességes módja a parlamenti többség biztosításának, ha újraalakítják a koalíciót. Szerinte három lehetőségük van, vagy újraalakítják a koalíciót, elfogadva, hogy az USR PLUS nem hajlandó többé Florin Cîţut a miniszterelnöki székben látni, vagy a Szociáldemokrata Párt (PSD) „kegyelméből” maradnak kormányon (ami nagyszámú választópolgár elvesztésével járna, és évekre megbélyegezné a pártot), vagy ellenzékbe vonulnak. 

Az USR PLUS szerint, amely nemrég kivonult a kormányból, majd a miniszterek után Cîţu menesztette az államtitkárokat és a prefektusokat is, azt mondta, a koalíció jövőjét érintő politikai tárgyalásokat azzal fogják folytatni, aki a PNL elnöke lesz, hiszen „új miniszterelnökre van szükség, akinek megvan a szakmai képessége és érettsége egy új koalíciós kormány vezetéséhez”, ami a jelenlegi kormányfőnél teljesen hiányzik. 

Egyébként Cîţu is bízik a koalíció helyreállításában, ezért betöltetlenül hagyta az USR PLUS kormányzati posztjait. „Őszintén hiszi”, hogy az USR PLUS–PNL–RMDSZ alkotta koalíció az egyetlen kormánykonstrukció, amely képes megvalósítani a reformokat az országban. Hogy pontosan milyen reformokra gondolt, nem részletezte.

Közben tovább folyik a sárdobálás a politikában. Egy értelmiségi szerint az USR PLUS-kommentek stílusa annyira elfajult, hogy „lassan az AUR trolljai az USR PLUS aktivistáitól tanulhatnának”. Azt javasolta az USR-nek, hagyjon fel a közösségi médiában az agresszív hangnemmel.

Végül azt sem hagyhatjuk szó nélkül, hogy a „három az egyben belügyminiszter”, akit az USR távozása nyomán felkentek szállításügyi és igazságügyi tárcavezetőnek is – és aki Románia modern kori történelmének első, eddig egyetlen jogi végzettság nélküli igazságügyminisztere lett –, bebizonyította, hogy ebben az országban a törvények a balekoknak valók, a hatalom birtokosai számára semmit sem mondanak, és azok vétenek elsősorban ellenük, akiknek védeniük kellene őket. A három az egyben minisztert az UNTOLD fesztiválon maszk nélkül kapták lencsevégre. Az Europol szakszervezet is kíváncsi, vajon megbüntetik-e, vagy csak a balekokat. Ilyenek például a szülők, akik az iskolakezdés napján nem léphettek be a tanintézményekbe.