2022. augusztus 13., szombat

Hiteles tájékoztatás, közösségformáló vélemények

Marosvásárhely

Mosókonyha-patália

Érdekes és nem mindennapi helyzet alakult ki a Dózsa György utca egyik tömbházában. A három lépcsőházas épületet még az ötvenes években építették, és két mosókonyha is helyet kapott benne. Az évtizedek során számos lakás tulajdonost váltott, de a közös helyiséget senki nem foglalta el. Egészen 2011-ig, amikor egy újonnan érkezett építkezési vállalkozó több ingatlant is felvásárolt a lépcsőházban, és a két mosókonyha közül az egyiket kifestette.


Fotó: Nagy TiborA tömbház adminisztrátora, Nagy Domokos lapunknak elmondta, hogy ezelőtt 11 éve beköltöztek a mosókonyhába, amit így a lakók nem használhatnak. Az adminisztrátor azt állítja, hogy önkényesen és törvénytelenül foglalták el a helyiséget, és a fogyasztásba, illetve a tömbház karbantartásába sem fizetnek be. Nagy Domokos jogi eljárást indított az ott lakókkal szemben, viszont elveszítette a pert.

A kialakult helyzet további érdekessége, hogy a mosókonyhában lakó személynek bírósági döntése van arról, hogy ott lakhat, azonban arra nincs lehetősége, hogy a helyiséget megvásárolja. 

Elmondása szerint erre vár, és az anyagi háttere is megvan. Továbbá állítása szerint neki felkínálták eladásra a mosókonyhát, és az összegből szerették volna felújítani a tömbházat. A tömbház felújítása időközben megtörtént, azonban a helyiséget továbbra sem fizethette ki az ott lakó nő, így – bár törvényszéki végzése van arról, hogy jogszerűen lakik ott –, a tulajdoni lapon nem szerepel a neve.

Talán a legabszurdabb a helyzetben, hogy az illető nőnek a birtokában van egy lap, amelyet mindhárom lépcsőházból az összes lakó aláírt, és amelyen az szerepel, hogy eladják neki a mosókonyhát. Nagy Domokos viszont azt állítja, hogy az aláírások egy részét (köztük az övét is) meghamisították.

A mindkét fél számára előnytelen patthelyzet már több mint egy évtizede tart, és nem tudni, mikor fog végleges megoldás születni. A jelenlegi felállás arról tanúskodik, hogy az ott lakó nőnek bírósági végzése van arról, hogy törvényesen van ott, papírja van arról, hogy el akarták adni neki a mosókonyhát, viszont ezzel szemben ott van az az álláspont is, hogy Nagy Domokos szerint az aláírásokat meghamisították, illetve, ami biztos, hogy a helyiség nincs kifizetve, így jogi értelemben az illető nem nevezhető tulajdonosnak.