2019. augusztus 17., szombat

Hiteles tájékoztatás, közösségformáló vélemények

Marosvásárhely

Közzétette csütörtök este a kormány

az idei költségvetés tervezetét. Az első reakciókból ítélve hevesnek ígérkezik a parlamenti vitája, így jó kérdés, hogy mikorra sikerül elfogadni. De a várható politikai cirkusznál sokkal nagyobb gond van a tervezet hitelességével.

A kormány az idénre, akár csak a tavaly is, 5,5%-os gazdasági növekedéssel számol. Ezt az előrejelzési bizottság prognózisa alapján teszi, amelyik viszont gyökeresen eltérő előrejelzéseket ad, mint európai szaktársai. Az Európai Bizottság tavaly őszi előrejelzésében például az unió egészére 2%-os idei bővüléssel számolnak, de azokból az adatokból bővebb merítésben is az látszik, hogy az unió gazdasági növekedése lassulóban van, sőt, az olasz gazdaság – amelyik a kilépésre készülő briteket leszámítva a harmadik legnagyobb a kontinensen – már recesszióba is lépett az utóbbi napok hírei szerint. Érdekes volna tudni, hogy az uniós országokéival nagyon szoros kapcsolatban levő román gazdaságból honnan várnak a kormány szakértői az uniós átlag dupláját meghaladó növekedést. Ha egy gazdasági szigeten élnénk itt az unió keleti végén, ahova az arab, kínai vagy orosz mágnások egymás sarkát taposva hordanák be a pénzüket befektetni és kereskedni, ez akár még hihető is lehetne, de mivel nem egészen ez a helyzet, inkább azzal a gyanúval élhetünk, hogy a kormány előrejelzői fura tudatmódosító szerekkel élhetnek, vagy politikai parancsot teljesítenek.

A gazdasági növekedés éves prognózisa az állami költségvetés-tervezetnél olyan, mint az épület alapja. Ha ez rossz, akkor dől az egész, mint a kártyavár, mert az így felbecsült összegű bruttó nemzeti össztermékhez arányítva számolják az adóbevételeket és az állami kiadásokat is, amelyeknél több esetben szintén igen optimistán számoltak. Például az, hogy az idén csak mostanra készültek el a tervezettel, részben még a tavalyi hibás előrejelzésnek tudható be, mert a tavaly is 5,5%-osra várt növekedés helyett a valóságban inkább 4% körül lehetett a valódi növekedés, amiről még nincs végleges adat, de a tervezés és a valóság közti eltérést ki kellett kozmetikázni, hogy a hiány ne haladja meg azt a szintet, amiért az ország ellen már európai uniós büntetőintézkedéseket lehetne beindítani.

Az európai prognózisokból kiindulva idén sem látszik valószínűnek, hogy a becsült gazdasági növekedés megvalósulhatna, így a tervezet parlamenti vitája nem egy működőképes költségvetés, inkább egy lufi margóján folyik majd.