2021. október 27., szerda

Hiteles tájékoztatás, közösségformáló vélemények

Marosvásárhely

November 10-én különleges eseményre került sor iskolánkban, a marosvásárhelyi Tudor Vladi-mirescu Gimnázium tornatermében, ugyanis vendégeink voltak a kolozsvári Kincses Íjászegyesület tagjai.


November 10-én különleges eseményre került sor iskolánkban, a marosvásárhelyi Tudor Vladi-mirescu Gimnázium tornatermében, ugyanis vendégeink voltak a kolozsvári Kincses Íjászegyesület tagjai.

Amint a nevük is elárulja, a bemutatott műsor fő részét íjászbemutató képezte, de ezt tartalmas ismeretterjesztő rész előzte meg.

A csoport szóvivője, Hajós János a részt vevő tanulók számára sokoldalú történelmi korképet festett a honfoglalás koráról. Miután a gyerekekkel közösen betájolták a kort, hangszerek és ostorok, illetve ostorcsapások bemutatására került sor.

A hangszerek közül a szarukürtöt, a dorombot és a táltosdobot szólaltatta meg. Interaktív módon ismertette a hangszerek készítését, rendeltetését s a velük kapcsolatos mondákat és hiedelmeket.

Az ostorok bemutatása kapcsán sor került a pásztornép rangsorolására, majd rendre elcsattantak a csikós, a gulyás, a kanász által használt ostorcsapások. Nem maradhatott el az anyósverés sem, melynek szenvedő alanya jómagam voltam, mivel nem akarta egyetlen alsós tanuló sem elvállalni, de az apósverésre már bátran jelentkeztek.

Az íjak, nyílvesszők részletes, valamint a célba lövés humoros, bravúros bemutatója után elérkezett a várva várt pillanat, amikor a gyerekek vehették kézbe az íjakat és próbálhatták ki céllövész képességüket. A fényképek hűen tükrözik, hogy mekkora volt a gyerekek elégedettsége valahányszor egy nyílvessző célba talált.

A Kincses Íjászegyesületnek sikerült valódi kincset átadni a tartalmas bemutató által. A részt vevő tanulók élményeiket napokig mesélgették, s remélhetőleg a hagyományaink, értékeink iránti érdeklődés és tisztelet alapjait is jelenti számukra ez az esemény.

Czirják Izabella tanító