2021. január 28., csütörtök

Hiteles tájékoztatás, közösségformáló vélemények

Marosvásárhely

A marosvásárhelyi tanács támogatja a vendéglátóipari egységeket

Tizenhét napirenden levő határozattervezetet vitatott meg, és szavazott róluk hétfői rendkívüli ülésén a marosvásárhelyi tanács. Jóváhagyta egyebek mellett a költségvetés kiegészítését, a helyi vendéglátóipari kereskedelmi egységek támogatását célzó, az RMDSZ-frakció által beterjesztett javaslatokat. 

A még szeptemberben előterjesztett, időközben módosított költségvetés-kiigazítást a testület jóváhagyta, a POL képviselői ezúttal sem szavaztak, arra hivatkozva, hogy a tervezet szerint olyan intézmény kapna pénzt, amelynek működtetésével nem értenek egyet: a Marosvásárhelyi Kulturális és Tudományegyetem. A testület kiegészítette a köztisztaságra és a hóeltakarításra szánt költségvetést, a jóváhagyott összeg 2.300.000 lej, így erre a célra idén összesen 68.160.140 lejt fordíthat a polgármesteri hivatal. A képviselők a büdzsé mintegy 10 tételének összegét növelték, a tartalékalap pedig majdnem 3.000.000 lejjel csökkent. A város kiegészített költségvetése a hétfői döntést követően 490,2 millió lej. 

A tanács arról is döntött, hogy Soós Zoltán polgármester képviselje a várost az Ecolect Maros Közösségi Fejlesztési Társulás közgyűlésén.

Amint az RMDSZ-frakció lapunkhoz eljuttatott közleményéből kiderül, a helyi vendéglátóipari kereskedelmi egységek írásban keresték meg az RMDSZ-képviselőket, kérve a támogatásukat a koronavírus-járvány okozta nehézségek miatt. Az RMDSZ-frakció a vendéglátóipari egységek támogatására dolgozta ki azt a határozattervezetet, amelyet Iszlai Tamás önkormányzati képviselő ismertetett a közgyűlésen, és amelyben konkrét módosításokat javasolnak az időszakos teraszok elhelyezésének és működésének szabályzatában. A testület jóváhagyta a tervezetet, vagyis azt, hogy a közterületen működő, ideiglenes teraszokat sátortetővel is be lehessen fedni, a kinti hőmérséklet függvényében a terasz oldalait is be lehessen zárni, fűtő- és világítótestek is elhelyezhetők legyenek. „A sátrak műszaki és esztétikai részletes leírása megtalálható az elfogadott tanácsi határozatban, de fontos szempont volt a használhatóság és az, hogy ezek a sátrak ne versenyezzenek tömegben és összképben a környező építészeti örökséggel.” A javaslatokat a járvány teljes idejére fogadták el, és tisztában vannak azzal, hogy esetenként kormányrendeletek korlátozhatják ezek alkalmazását – hangsúlyozta Szabó Péter. 

Fotó: Nagy Tibor