2021. október 16., szombat

Hiteles tájékoztatás, közösségformáló vélemények

Marosvásárhely

Gyermeteg politikus komolytalan kijelentésének tekinthető, amit a költségvetés-kiigazítás tervezetének kapcsán mondott a miniszterelnök. Mintha csak most ébredt volna rá, hogy a kormányprogramban foglaltak egy része csak papíron létezik, vagyis elméleti síkon, ami azt jelenti, hogy a kormánypárt nem tudta érvényesíteni programját. Gyenge kezű politikusnak bizonyultak a képviselői. Florin Cîţu kormányfő végső eszközként most bevetette a fenyegetőzést, mondhatni zsarolást. Közölte, hogy nem kapnak több pénzt a költségvetésből azok a minisztériumok, amelyek nem állnak elő az „elvárt” reformelképzelésekkel. Bár a kormánykoalíció nagyvonalakban rábólintott a költségvetés-kiigazítás tervezetére, vita várható a tervezet egyes részeiről, mint például a helyi önkormányzatoknak szánt alapok. A kormányfő azt követeli, hogy a minisztériumok mutassák be az általa kért reformterveket, és a tárcavezetőket teszi felelőssé a reformok gyakorlatba ültetéséért. 

Florin Cîţu nem gondolhatja komolyan, hogy a küszöbön álló és annyira várt költségvetés-kiigazítás előtt a miniszterek hirtelen hangzatos reformterveket varázsolnak elő, hogy aztán ezekből megint semmi ne valósuljon meg. Egészségügy, oktatásügy, digitalizáció, közbeszerzés, közigazgatási reform satöbbi. Nem kellene tehát ilyenszerű ultimátumokkal riogatni a minisztereket, mert úgysem veszi komolyan senki, hiteltelen, megmosolyogtató nyilatkozatok ezek. 

A kulisszák mögötti politikai harc tétje inkább a helyi fejlesztések programja, vagyis az önkormányzatoknak szánt pénzek, illetve a többéves beruházási tervre szánt összegek szétosztása. Előbbire a hírek szerint hárommilliárd lejt szánnak, utóbbi 50 milliárd lej értékű. Amint Ludovic Orban, a PNL elnöke utalt rá, tárgyalni kell arról, hogy milyen kritériumok alapján osztják szét az önkormányzati alapot. Borítékolni lehet, hogy politikai kritériumok alapján. Szemszúrásból ide-oda elhintenek egy-egy kis pénzt, a többi a már három évtizede bevált algoritmust követi. A „szigorú”, nem mellesleg a liberális párt elnöki tisztségére pályázó kormányfőnek az viszont nem esik jól, hogy az USR a kormány tevékenységét venné górcső alá.