2019. augusztus 18., vasárnap

Hiteles tájékoztatás, közösségformáló vélemények

Marosvásárhely

Hogy ki a felelős? Az olasz csaló, aki nyolcosztályos végzettséggel

világhírű sebészként magánklinikákon műtött egy éven át Romániában, az egészségügyi minisztérium – amelynek közegészségügyi részlege a hamisított dokumentumok alapján, illetve a hiányzó iratok ellenére 2018 márciusában kibocsátotta az engedélyt az áldoktornak –, a magánklinikák, amelyek az orvosi kamarai engedély hiányában megelégedtek a közegészségügyi hatóság jóváhagyásával, az ügyvéd, aki eljárta az ügyintézést, a biztosító, amelynél – micsoda előrelátás! – az álorvos malpraxis- (orvosi műhiba) biztosítást kötött, vagy az(ok) az orvos(ok), akikhez a csaló által operált páciensek a „sikeres” műtéteket követően fordultak korrigáló kezelésért. Mindenki felelős a felsoroltakból, és remélhetőleg meg is történik a felelősségre vonásuk. Az is jó kérdés, hogy az áldoktor által műtött páciensek közül hányan tettek feljelentést orvosi műhiba miatt a szóban forgó csaló ellen. 

A Matthew Mode néven doktorkodó büntetett előéletű, olasz Matteo Politi ügye botrányos: 2018-ban Romániában öt magánklinikán végzett plasztikai műtéteket, elsősorban mellrekonstrukciós, ajak-, arcplasztikai operációkat, a klinikák egyike rangos bukaresti intézmény. Senkit nem aggasztott, hogy a magát az amerikai Johns Hopkins orvosi egyetem végzettjének hazudó egykori parkolófiú nem tudott felmutatni minden, a jogszabályok által megkövetelt iratot. Valószínűleg senki nem ellenőrizte a priuszát, ellenkező esetben kiderült volna, hogy hasonló csalást már elkövetett Olaszországban. Szépen beengedték a műtőkbe, ahol több tíz páciensen „dolgozott”. A hírek szerint volt, hogy az egyórás sebészeti beavatkozás nála négy órát tartott, és elképzelni is nehéz, hogy hogyan folytatta le az orvosi beavatkozást úgy, hogy senkinek nem szúrt szemet a hozzá nem értése. A betegeiről, azok egészségi állapotáról még nincsenek információk, mindössze egyetlen orvos kezdett bátortalanul arról beszélni a sajtónak, hogy a valósággal csonkításnak nevezhető műtét után nála jelentkezett a páciens, hogy próbálja meg helyrehozni azt, amit Matthew Mode elrontott. Ilyen esetekre bizonyára az elkövetkező napokban fény derül, hiszen az oknyomozó újságírók nem tétlenkednek, az ügyészség pedig már vizsgálódik, aminek egyes magánellátók bizonyára nem örülnek, hisz kiderülhet még egy s más… 

Úgy gondolom, hogy a hihetetlennek tűnő botrányos eset nem egy egyszerű csalási ügy. Nem csupán egy csaló ügyeskedéséről van szó, hanem emberi életek veszélyeztetéséről is. Ugyanakkor ismét rávilágít az egészségügyi rendszer sérülékenységére, a korrupció lehetőségére, arra, hogy az állami és a magán egészségügyi ellátórendszerek bizonyos kérdésekben nem azonos alapszabályok mentén működnek. De talán a legsúlyosabb: a betegek bizalmának megrendülése, és ezt lesz a legnehezebb visszaszerezni. A Hexi- és a Colectiv-botrány után e miatt az újabb csalásügy miatt is magyarázkodni kell, felelősségre vonni és főleg intézkedni a jogszabályi keret módosítása érdekében.