2021. augusztus 5., csütörtök

Hiteles tájékoztatás, közösségformáló vélemények

Marosvásárhely

Óránként 60–100 személyt tudnak beoltani

Péntek reggeltől hétfő reggel 8 óráig folyamatos oltási maraton zajlik a MOGYTTE Gyógyszerészeti Karának új épületében. Előzetes bejelentkezés nélkül bárki felveheti az oltást személyazonossági igazolványának a felmutatásával. A berendezést előírásszerűen véglegesítették, tíz pontban oltanak 16 éven felüli személyeket a PfizerBioNTech vakcinájával. A 300 tagú személyzet önkéntesen vállalta a részvételt a három nap és három éjjel tartó oltási kampányban. 

Az oltási maratonról csütörtökön délelőtt számoltak be a sajtónak az esemény szervezésében részt vevő intézmények vezetői. 

Az egyetem feladata nemcsak a hallgatók képzése, a szakemberek útra bocsátása. Ezzel egyenlő mértékben kreatív ötletek gyakorlatba ültetésével kell részt vennie a helyi közösség életében, mert a jó egyetem a fejlődés motorja egy régióban – hangzott el prof. dr. Leonard Azamfirei rektor bevezető beszédében. Az a tény, hogy önkéntesekkel szervezték meg, az állampolgári nevelés jó példája is. 

A maraton hat romániai egyetem ötlete volt, dr. Valeriu Gheorghiţă ezredes, a Covid–19 elleni országos oltási kampány vezetőjének a kezdeményezésére, aki pénteken látogatást tesz Marosvásárhelyen, és délelőtt 10 órától sajtótájékoztatót tart az oltással kapcsolatos kérdésekről. A három egyetemen már megtartott maratoni kampányok sikeresek voltak, azért a rendezvény elnyerte a kormány támogatását is. Az eredményes együttműködés jó példájának nevezte a rektor, ahogy a megyei és helyi hatóságok – amelyeknek a vezetői jelen voltak a megnyitón – részt vállaltak az esemény szervezésében. 

Fotó: Bodolai Gyöngyi


Az említett szervek felelősségét és komolyságát hangsúlyozta hozzászólásában Mara Togănel prefektus is, aki hozzátette, hogy az oltási maratonon közel 300 önkéntes orvos, asszisztens, rezidens orvos, egyetemi hallgató és más foglalkozású vesz részt. Ha a reméltnél is nagyobb lesz az érdeklődés, újabb 15 oltófülkét tudnak megnyitni, hogy a várakozási időt minél jobban csökkentsék. A továbbiakban a prefektus arra biztatta a megye lakóit, hogy akiket még nem oltottak be, használják ki a lehetőséget. A védőoltás a tudomány eredményét jelenti, és ő bízik a tudományban. Hozzátette, hogy a maratonon kívül Soós Zoltán polgármesterrel és a közegészségügyi igazgatósággal közösen más akciókat is szerveznek, olyan mozgó oltóegységeket például, amelyek eljutnak a vidéki településekre. 

Péter Ferenc, a megyei tanács elnöke az összefogás jelentőségét és az oltás fontosságát emelte ki, arra biztatva a megye lakóit, hogy jelentkezzenek minél többen, hiszen minél nagyobb lesz a beoltottak tábora, annál könnyebben meg lehet szabadulni a vírustól, annál hamarabb fel lehet oldani a megszorításokat, és a mindennapi élet visszatérhet a normális mederbe, a gazdasági élet is beindulhat. 

Történelmi eseményt írunk azzal, hogy állami hatóságok és civil szervezetek össze tudtunk fogni, hogy sikeres legyen az országos kampány részét jelentő oltási maraton. Az utóbbi időben minden intézkedésnek az volt a célja, hogy az életünk visszatérjen a normális mederbe, és szabadon végezzük a szakmai tevékenységünket, éljük a magánéletünket – hangzott el Soós Zoltán polgármester beszédében. A továbbiakban köszönetet mondott a prefektusnak, a közegészségügyi igazgatónak és kollégáinak a polgármesteri hivatalból, akik segítettek az oltási kampány és az oltási maraton sikerességének a biztosításában. Eddig több mint 56.000 személy kapta meg a védőoltást, akik közül 35.086-an az első adagot és 23.482-en az emlékeztető oltást. Ennek köszönhetően a betegek száma annyira csökkent, hogy május 11-től a zöld zónába került a megyeközpont, ami a járványügyi intézkedések könnyítésével jár. A helyi tanács a közgészségügyi igazgatóság kérésének eleget téve öt oltóközpontot rendezett be, ezzel 51.000-re növelve az oltóhelyek számát – tette hozzá Sóos Zoltán, és elismerését fejezte ki azoknak az egészségügyi dolgozóknak és a kisegítő személyeknek, akik részt vettek a lakosság beoltásában. 


Dr. Vass Levente államtitkár, aki az Egészségügyi Minisztériumot képviselte a sajtó képviselőivel való találkozón, az egészségügyben elért tudományos eredmények fontosságát hangsúlyozta, amelyek között a Covid–19 elleni védőoltásokat is említette. Bejelentette az oltási kampány vezetőjének a látogatását, majd további segítséget ígért a minisztérium és a kormány részéről. Örömének adott hangot, hogy a megye élen jár az oltási kampányban, viszont felhívta a figyelmet arra, hogy vidéken gondok vannak, ezért arra kérte a hatóságok vezetőit, hogy tegyenek meg mindent azért, hogy a vidéki lakosság is vegyen részt ebben a hasznos akcióban. Végül elmondta, hogy a szaktárca az oltási központok kialakításában nyújtott segítség mellett a személyzet javadalmazását is jelentős összeggel biztosította megyénkben.

A megyei közegészségügyi igazgatóságot képviselő Iuliu Moldovan a 70 százalékos átoltottság fontosságát emelte ki, majd beszámolt az oltási kampányról. Megyénket több mint 160.000 adag oltóanyaggal látták el, amiből több mint 60.000-en kapták meg mindkét oltást és 100.000-en az elsőt, amiért köszönet jár a kampány résztvevőinek. A ma kezdődött oltási maratonra minden segítséget megadtak az egyetemnek 2.500–3.000 adag oltóanyag, eszközök és berendezés biztosításával – mondta és a korábbi felszólalókkal egyetemben arra kérte a megye lakóit, hogy vegyék fel az oltást, amelynek második adagját egy hasonló maraton keretében három hét múlva biztosítják. 

Végül a rektor összegzésében elhangzott, hogy számításai szerint óránként 60–100 személyt tudnak beoltani, és arra törekednek, hogy a második rendezvényen olyan oltóanyagot is használjanak, amelyből csak egy adag szükséges a védettség kialakításához.