2020. február 24., hétfő

Hiteles tájékoztatás, közösségformáló vélemények

Marosvásárhely

Sajtótájékoztatót tartottak Ferenc pápa csíksomlyói látogatásával,

az azt megelőző regisztrációs időszakkal kapcsolatosan február 28-án Csíkszeredában, a megyeházán. 

Oláh Zoltán, Bodó Márta, Szőcs Csaba és Veres Stelian, a szentatya csíksomlyói látogatását előkészítő bizottság sajtófelelősei mellett az eseményen jelen volt Borboly Csaba, Hargita Megye Tanácsának elnöke, valamint Magyarország Csíkszeredai Főkonzulátusának képviselői.

Oláh Zoltán kanonok a sajtótájékoztató elején bemutatta az eseményre készült bannert, kihangsúlyozva, hogy Ferenc pápa Csíksomlyóra tett látogatásával mind a négy magyar római katolikus egyházmegye híveihez érkezik. 

Bodó Márta elmondta, a plébániákon zajlik a zarándokcsoportok szervezése. Mivel nemcsak a gyulafehérvári, szatmári, nagyváradi és temesvári egyházmegyékből, hanem az egész Kárpát-medencéből érkező zarándokokkal számolnak, március elsejétől megnyitják az online regisztrációt a pontifex.ro honlapon. 

A sajtótájékoztatón Szőcs Csaba egy bemutatót tartott, hogy fog történni az online regisztráció a honlapon keresztül, szemléltetésként a jelen lévő Székedi Ferenc publicistát regisztrálták az eseményre, aki az adatok kitöltése után azonnal visszajelzést kapott e-mailben, hogy adatait rögzítették. Mint elhangzott, a regisztrációt március 31-én zárják, de ha szükséges, még pár nappal meg fogják hosszabbítani.

Oláh Zoltán arra is felhívta a figyelmet, hogy csoportos és egyéni regisztráció is lesz, de előnyt élveznek a csoportok. Külön regisztrálhatnak a gyerek-, diák- vagy egyetemistacsoportok, az egyének és családok, a papok, a szerzetesnők és szerzetesek, valamint a mozgáskorlátozottak vagy a betegek egy kísérővel. A regisztráció lezárása után szektorokba osztják a regisztráltakat. Ezután bocsátják ki a vonalkódos belépőket. A belépők egyediek lesznek, egy belépővel egyszer lehet bejutni. A regisztráció ingyenes! – hangsúlyozta Oláh Zoltán. A szervezők azt is fontosnak tartották elmondani, hogy regisztráció és belépő nélkül is lehet jönni Csíksomlyóra, viszont ez esetben a pápai misét csak távolról, kivetítőn lehet követni. A biztonsági zónákba nem engedik be azokat, akiknek nincs belépőjük.


Önkénteseket is toboroznak

Borboly Csaba, Hargita Megye Tanácsának elnöke a regisztráció fontosságát hangsúlyozta, Székelyföld legnagyobb kalákájának nevezte a pápalátogatással járó zarándokok elszállásolását és a május 31. – június 10. közötti Hargitai Megyenapok gazdag programkínálattal való megtöltését. A korábbi sajtótájékoztatón Tánczos Barna szenátor jelentette be, hogy felkéréssel fordultak az önkormányzatokhoz, a térség lakosaihoz, hogy legalább százezer zarándok számára biztosítsanak ingyenes szálláslehetőséget, hisz a vendéglátóegységek már szinte mind foglaltak. Ehhez a kezdeményezéshez már számos városi és vidéki önkormányzat, cég és magánszemély csatlakozott.


Hasznos tudnivalók

A helyi önkormányzat és a szervezők nyomatékosan kérik, hogy a zarándokok ne személygépkocsival tervezzék az utazást. A város nem rendelkezik elegendő parkolóhellyel, ezért már május 31-től Csíkszereda le lesz zárva az autósforgalom előtt. Eddigi értesüléseink szerint június 1-jén csak különengedéllyel rendelkező személygépkocsik juthatnak be Csíkszereda területére.

A szertartás latinul zajlik majd, az énekek magyarul csendülnek fel, a pápa olaszul szól a zarándokokhoz, amit magyarra, románra és angolra fordítanak. A kivetítőkön feliratozás is lesz román nyelven. A TVR1 élőben közvetíti az eseményt. Ezzel is meg akarják könnyebbíteni a hívek bekapcsolódását a szentmisébe. Mobiltelefonokon is hallgatható lesz a különböző nyelvekre történő fordítás, más-más frekvenciákon.

Fotó: Mezey Sarolta, archív