2022. augusztus 13., szombat

Hiteles tájékoztatás, közösségformáló vélemények

Marosvásárhely

Az igénylők fele jut gyógykezelési jegyhez

A Maros Megyei Nyugdíjpénztárhoz június 20-áig 3924 kérést nyújtottak be gyógykezelési jegy igénylésére, viszont a minisztérium által biztosított szűkös keret miatt a kérelmezők csupán mintegy fele fog kapni – tájékoztatta lapunkat Stelian Stoica, a nyugdíjpénztár helyettes ügyvezető igazgatója. Idén Szovátára és a tengerpartra a szokásosnál jóval kevesebb gyógykezelési jegyet oszthatnak ki. Volt olyan széria, amelyben egy jegy sem szólt Szovátára, pedig a Maros megyeiek körében ez a legkeresettebb üdülőtelep.  


Fotó: Nagy Tibor (archív) Az idén összesen 18 szériában utaznak gyógykezelésre az ország különböző üdülő- és gyógykezelési telepeire a nyugdíjasok és az alkalmazottak. Eddig hét szériát osztottak be, június 26-ától következik a nyolcadik, erre a jegyek kiutalása most van folyamatban.

– A Maros megyei nyugdíjasok körében a legkedveltebb üdülőtelep – közelsége miatt is – Szováta, továbbá Félixfürdő és Kovászna. Nyáron pedig sokan igénylik a tengerparti üdülőtelepeket. Azonban idén Szovátára is, a tengerpartra is nagyon kevés volt a jegy. Nem tudjuk, hogy miért, a közkedvelt Aluniş szálló mintha kimaradt volna, volt olyan szériánk is, amelyben egyetlen jegy sem szólt ide. A Hephaistos szállóba voltak helyek, bár itt is kevés. A tengerpartra szériánként három-négy jegyet oszthattunk ki. Viszont Félixre, Kovásznára, Algyógyra, Tusnádra és Herkulesfürdőre kaptunk jegyeket – mondta Stelian Stoica. 

Szériánként 140-en utaznak el

Június 20-ig 3924 kérvényt iktattak, és 642 nyugdíjas, illetve 150 alkalmazott számára hagyták jóvá a gyógykezelési kérelmet. Szériánként körülbelül 130-140 biztosított személy – nyugdíjas és alkalmazott – kap gyógykezelési jegyet, amelynek költségét részben – rokkant személyek esetében teljesen – a munkaügyi minisztérium állja. A gyógykezelést lehetővé tevő jegyekre a minisztérium köt szerződést a szolgáltatókkal. Egy kezelési jegy ára 2000-2200 lej, attól függően, hogy milyen minősítésű szállodában biztosítják a szállást, az ellátást, illetve a kezelést. A nyugdíjasoknak, valamint a biztosítottaknak a nyugdíjuk, illetve a bérük felét kell kifizetniük a gyógykezelési jegyért. Abban az esetben, ha a biztosítottnak nagyobb a bruttó jövedelme, mint az országos bruttó átlagbér – idén ez 6095 lej –, akkor a gyógykezelési jegy teljes értékét ki kell fizetnie. 

– Ha a kérelmek elbírálása után maradnak még helyek, mert az igénylők valamilyen okból kifolyólag nem érik el a megfelelő pontszámot, vagy ha valaki visszalép, mert nem tud elutazni, akkor a megmaradt jegyeket újra elosztjuk. A hónap végén kezdődő 8. szériában például öt jegy maradt meg,  Büdöspatakára (Bizuşa) és Pucioasára két-két és Buziásfürdőre egy, ezeket június 23-án és 24-én osztják ki, jelentkezési sorrendben. Ezek a napok nagyon „mozgalmasak”, mert a nyugdíjasok igyekeznek megszerezni a megmaradt jegyeket – fogalmazott a helyettes igazgató.