2020. augusztus 15., szombat

Hiteles tájékoztatás, közösségformáló vélemények

Marosvásárhely

2015 nyarán Szováta Város Önkormányzata egy szülői ötlet által vezérelve, Varga Sándor unitárius lelkész közreműködésével szervezett először rovásírástábort Szovátán. 


Az ötlet oly sikeresnek bizonyult, hogy mára már hagyománnyá vált a tábor, és a túljelentkezés miatt idén két alkalommal is sor kerül rá. A rovásírás művészetét Varga Sándor nyugalmazott lelkésztől sajátíthatják el a táborozó 6–13 év közötti gyermekek. A tiszteletes munkáját tanító nénik és önkéntes fiatalok segítik.

Idén július 15–19-e között zajlik az első tábor, a Domokos Kázmér Művelődési Házzal szembeni Kovács-ház udvarán. A hétfőtől péntekig tartó tábor színes és játékos programsorozattal várja a nebulókat. Reggel 9 órakor vérpezsdítő, vidám tornával kezdenek, minekutána különböző kézműves-tevékenységeket folytatnak, rövid tanulmányi túrákon vesznek részt, és természetesen elsajátítják a ránk hagyott ősi magyar kincs, a székely-magyar rovásírás tudományát. A tábor alapelve a játszva, szórakozva tanulás, hiszen „egy pedagógus részéről gyilkosság, ha a vakációt arra használja, hogy tudással tömje a gyermek fejét. Inkább a szívüket kell jóérzéssel tölteni, hogy tudják, melyik népnek a sarjai, és legyenek büszkék arra, hogy van egy írásmódunk, amit bár nem használunk, ők megismerhetik és kincsként őrizhetik” – véli Varga Sándor. 


 A tanulási folyamatot különböző tematikájú előadások tarkítják, idén az erdőszentgyörgyi származású Kovrig Zoltán ökológus tart  izgalmas előadást a természetről és a madarakról. Nagy népszerűségnek örvend az agyaggal való ismerkedés és annak felhasználása, formálása, amelynek művészetét Bocskay Vince szovátai szobrászművésztől leshetik el. A tevékenységek mindennap délután 3 óráig tartanak. A tábor utolsó napján, pénteken  rövid környékbeli kirándulásra viszik a gyereksereget, este pedig tábortűz és a szülőkkel közös sütögetés mellett mutatják be a gyermekek a hét folyamán elsajátított tudást, tapasztalatot. 

 Az idei táborban 22 kisiskolás vesz részt, a részvételi díj 100 és 150 lej közötti, tartalmazza a tízórait és a meleg ebédet, a kézműves-tevékenységekhez szükséges alapanyagokat, valamint a kirándulás költségeit. A második tábor augusztusban lesz. (közlemény)