2022. augusztus 16., kedd

Hiteles tájékoztatás, közösségformáló vélemények

Marosvásárhely

Idén is támogat a BGA

A 2022-es évre kétmilliárd forintos támogatási keretet hirdetett meg a magyar kormány a külhoni magyar szervezetek számára. A Bethlen Gábor Alapkezelő Zrt. révén a Nemzeti Újrakezdés Programban két pályázati kiírás keretében lehetett támogatást lehívni.

Az első pályzati kiíráson az 1,5 milliárd forintos alapból működésre, fejlesztésre és eszközbeszerzésre kérhettek támogatást a külhöni magyar szervezetek, intézmények: 300 ezer és 5 millió forint közötti összegig terjedt az egy pályázattal elnyerhető, vissza nem térítendő támogatás. A második kiírásnál kisebb, 500 milliós volt a keretösszeg, 300 ezer és egymillió forint közötti összegeket lehetett igényelni, ezeket programjaik, rendezvényeik megvalósítására kérhették a pályázók. A pályázatokat mindkét kiírásban hat alprogramban – oktatási, kulturális, egyházi, sport, ifjúsági, cserkész és közösségi, diaszpóra – hirdették meg. A Maros megyei civil szervezetek is számos projektötlettel jelentkeztek a BGA-nál.


Nyárádszeredában nem szokványos díszegyenruhát kapnának az önkéntes tűzoltók

Fotó: Gligor Róbert László (archív)Sokan kértek, sokan is kaptak

Az első kiírásra 2473 pályázat érkezett be, amelyek közül 1385 nyert el támogatást Ukrajnától New Yorkig, Kanadától Brazíliáig. A Maros megyéből beküldött pályázatok közül közel száz kapott támogatást, ezek nagy része a kulturális alprogramban jutott legkevesebb 600 ezer forintnyi összeghez, míg a legtöbbet (1,5 millió forintot) a Marosvásárhelyért Egyesületnek ítélték meg. Tucatnyi esetben utalnak át 1,2 millió forintot, három esetben egymilliót, a többiek „csak” 900, 700 vagy 600 ezer forinttal gazdálkodhatnak ezúttal.

A Backamadarasért Egyesület 600 ezer forint támogatást nyert a kulturális kiíráson, egy hiánypótló néprajzi fotóalbum kiadására, ugyanis harminc éve semmiféle kiadvány nem jelent meg a településről – tudtuk meg Báthori Zsuzsánna elnöktől. Az elképzelés előzménye, hogy 2012-ben az egyesület és a Hargita Megyei Kulturális Központ nagyszabású fotótábort szervezett a községben, ahol Erdély legnevesebb fényképészei dolgoztak, és közülük azóta többen is visszajárnak rendszeresen. Számos jó felvétel készült az elmúlt években a hagyományos népi mesterségekről, emberekről, hagyományokról. Ezeket szeretnék egy kiadványban megörökíteni, a rövid történelmi leírás mellett a szöveges rész a mindennapokba is elkalauzolja az olvasót. A sok fényképet tartalmazó, néprajzi jellegű kiadványt mintegy 60 oldalasra tervezik, és még az idén elkészülne, a tervek szerint 300 példányban jelenne meg.

A nyárádszeredai Bocskai István Dalkör egy nagy teljesítményű nyomtató-sokszorosító berendezés vásárlására nyert 700 ezer forintot, amelyet főleg plakátok készítésére és kották sokszorosítására használ majd a szervezet. Ferencz Örs elmondta: ennél értékesebb eszközt tudtak beszerezni a tavalyi pályázati kiírás nyomán, egy filmszkennert és hordozható számítógépet. Ezek segítségével a régi fényképeket és filmfelvételeket digitális formába mentik át nagyon jó minőségben. Az eszköz hasznossága középtávon mutatkozik meg: rengeteg fénykép, de film is készült már az 1970-es évek kórustalálkozóiról is, ezeket is fel tudják dolgozni, majd elérhetővé tenni: akár kórsutörténeti gyűjteményt vagy kiállítást is tudnak rendezni belőle. 

A nyárádgálfalvi Celeritas vidékfejlesztési egyesület 600 ezer forinttal gazdálkodhat. Eszközbeszerzésre és egy honlap készítésére pályáztak, de mivel csak résztámogatáshoz jutottak, egy többfunkciós színes nyomtatót szereznek be. A civil szervezet termelői vásárokat és kézműves-tevékenységeket szervezett vidéken, a Fókusz Öko Központtal környezetvédelmi projekteken dolgozott, de Marosvásárhelyen is működtet irodát, így az eszköz itt is a hasznára lesz, de a gálfalvi iskola is számíthat a segítségükre – nyilatkozta Német Zsolt elnök.

A csíkfalvi általános iskola az oktatási alprogramon nyert 900 ezer forintot. Az elmúlt években kapott támogatásokat új bútorzat beszerzésére fordították a felújítás alatt álló tanintézménybe, ezúttal is székeket, asztalokat vásárolnak – részletezte az intézmény volt vezetője, Balogh Tünde.

Az egyházi kiírás alapjaiból a székelytompai missziói református egyházközség ugyancsak 900 ezer forintot nyert, amelyből a közösségi-gyülekezeti épületen hőszigetelő nyílászárókat cserélnek majd – számolt be Gáspár István lelkész, míg a csíkfalvi missziói református egyházközség az ugyanekkora összeget a templom, parókia fenntartási költségeire fordítja. A tucatnyi településen pasztoráló egyházközségben négy templomot használnak, és a jelenlegi elszabadult energiaárak mellett nagy segítség számukra minden összeg – mutatott rá Kerekes József lelkész.

A Nyárádszeredai Önkéntes Tűzoltók Egyesülete az ifjúsági és közösségi alprogramon megítélt 900 ezer forintnak örülhet: míg tavaly az utánpótlás csapat felszerelésére költöttek, ebben az évben a felnőtt csapat számára szeretnének kézzel szabott, egyedi kivitelezésű díszegyenruhákat készíttetni, ami ötvözni próbálja a hagyományos tűzoltóruhát a modern vonalakkal. Tizenöt rendre van szükség, ám a pályázati támogatás nem fedi az árát, ezért a ruhájuk felét a tűzoltók fizetik – tudtuk meg Kacsó István parancsnoktól.

Ugyancsak közösségi alprogramon nyertek támogatást a szentgericeiek. A Sancta Gratia egyesület számos közösségi, kulturális és sportevékenységet szervez, az elmúlt két évben figyel arra is, hogy az időseknek élelmiszercsomagokat juttasson, az idei 700 ezer forintot is nagyjából erre használják, míg a 600 ezer forintot nyert Tiboldi alapítvány a helyi egészségügyi központra fordítja a támogatást, egészségügyi felszerelésekre és működési költségekre – avatott be a részletekbe Batizán Attila református lelkész.

Kapcsolatok, közösségek

A második kiíráson projektek, programok megvalósítására ítéltek meg támogatásokat, itt a beérkezett 2312 pályázatból 987 volt nyerő.

Az oktatási alprogramon a jobbágytelki Petres Kálmán iskola gyermekfoglalkozásokra nyert 400 ezer forintnyi támogatást, míg a nyárádmagyarósi általános iskola ugyanennyit kapott az ifjúsági alprogramon, ők a budapesti Kolping Sportgimnázium diákjait látják vendégül belőle, a testvériskola küldöttsége mondatáborokban vesz részt a Bekecsalján. Három évvel ezelőtt helyi, idén belső-székelyföldi mondákat ismernek meg, és azok helyszíneit keresik fel – részletezte Iszlai Tünde igazgató. A szentgericei református egyházközség az egyházi alprogramban kapott 400 forintos támogatást gyülekezeti közösségi programokra fordítja – tudtuk meg Batizán Attila lelkésztől, aki azt is elmondta: ennél nagyobb segítséget is kaptak a magyar kormány részéről, az Emberi Erőforrások Minisztériumától 15 millió forintot, míg a román kormány vallásügyi államtitkárságától 100 ezer lejes támogatást, amelyeket arra használnak, hogy a régi parókiát gyülekezeti közösségi házzá alakítsák át, pontosabban már néhány éve ilyen célra is használják, ezúttal viszont teljes korszerűsítés zajlik.