2019. december 14., szombat

Hiteles tájékoztatás, közösségformáló vélemények

Marosvásárhely

A kenyérgabonát már a mezőn felvásárolják

Maros megyében tavaly ilyenkor a búzaföldek 69 százalékán már elvégezték az aratást, idén csupán a 14 százalékánál tartanak. A kenyérgabona betakarításával körülbelül két hetet késtek a kedvezőtlen, hűvös idő és a sok eső miatt. Az aratás menetéről Jude Silvia, a megyei Mezőgazdasági és Vidékfejlesztési Igazgatóság szakembere számolt be lapunknak. 

Fotó: Nagy Tibor (archív)


Közel 30 ezer hektáron terem búza 

Megyénkben idén közel 30 ezer hektáron termesztenek búzát. Ennek körülbelül 14 százalékát sikerült eddig learatni, ami nagyon kevés ahhoz képest, hogy tavaly ilyenkor az összterület háromnegyedén levágták már a kenyérgabonát.  Az őszi árpa aratását megyeszerte befejezték, ebből a kultúrából 3055 hektáron termesztettek összesen, az átlaghozam 5270 kilogramm. A tavaszi árpa – amiből 5008 hektáron termesztenek a megyében – aratását még nem kezdték meg. 

A repcét, amiből egyre nagyobb felületen termelnek, tavaly ilyenkorra már learatták. Idén az esőzések miatt csak a betakarítás felénél tartanak, és veszteségeket könyvelnek el, ugyanis sok repcemag kipergett a becőből. 

A több mint 2600 hektáron termesztett tritikáléból 840 hektáron sikerült levágni a takarmányt. 

Zabot 5772 hektáron termesztenek, ennek aratása csak augusztusban kezdődik el. Ugyanígy az olajlen és a száraz borsó betakarítása is augusztusra várható. Előbbiből kis területen, 11 hektáron, míg utóbbiból közel 300 hektáron termelnek a farmerek. 

Jó hozamok várhatók 

Búzából hektáronként megyénkben idén 5100 kilogrammos átlaghozam várható. Vannak farmerek, akik gyengébb, 4000 kilogramm alatti, s vannak, akik – jó technológiákat alkalmazva – 6000 és 7000 kilogrammos termést is elérnek hektáronként. Ilyen farmok találhatók Radnót, Dicsőszentmárton, Marosludas, Mezőrücs, Mezőméhes, Nyárádtő környékén, s általában a megye déli régióiban. 

A búza minősége jónak mutatkozik, a sok eső nem tett jelentős kárt a búzatáblákban. Jégeső is csak helyenként volt, nem érintett nagy területeket. Például Marosorosziban múlt csütörtökön jégeső esett, de a közeli Felsőrépán már nem. Ugyanígy Radnótot elkerülte a jégverés, de a hozzá tartozó Maroslekence földjeit jég verte el, akárcsak a Mezőszengyel községhez tartozó Keménytelkét is.  Itt volt olyan farmer, akinek a repcéje teljesen tönkrement. 

Visszatérve az aratásra, Jude Silvia elmondta, hogy a gabonát már a mezőről értékesítik. Kevesebb az a gazda, aki raktározza a gabonát, hisz az pluszköltségekkel jár. Akinek van viszont lehetősége a raktározásra, kivárja a gabona árának növekedését, hogy jobb áron értékesítse a termést. 

Mivel a búza aratásának elején járnak, az ár alakulásáról nem kívánt beszélni a szakember. Tavaly a kenyérgabonának jobb ára volt, mint az előző években. Augusztus elején a konstancai kikötőben tonnánként 188 eurót fizettek érte, nálunk 160 euró körül kelt el.